Výsledky vyhledávání v sekci: Blog
  • Zpracování kávy

     Příprava zelené kávyKávové bobule a jejich semena procházejí několika procesy, než se stanou známou praženou kávou. Bobule byly tradičně selektivně vybírány ručně; metoda náročná na práci, zahrnuje výběr pouze bobulí na vrcholu zralosti. Více obyčejně, plodiny jsou sbírány pásy, kde všechny bobule jsou sklízeny simulatneous bez ohledu na zralost osob nebo stroje. Po sklizni se zelená káva zpracovává jednou ze dvou metod - suchou metodou , jednodušší a méně náročnou na práci, protože bobule lze sbírat, a mokrou metodou., který zahrnuje fermentaci do procesu a poskytuje jemnou kávu. Potom se třídí podle zralosti a barvy a maso bobule se odstraní, obvykle strojem, a semena - obvykle nazývaná fazole - se fermentují, aby se odstranila slizká vrstva slizu, která se na fazole stále nachází. Po ukončení kvašení se zrna promyjí velkým množstvím čerstvé vody, aby se odstranily zbytky fermentace, čímž se vytvoří obrovské množství odpadní vody z kávy. Nakonec se semena suší. Nejlepší (ale nejméně používanou) metodou sušení kávy je použití sušících stolů. Při tomto způsobu se rozvlákněná a kvašená káva rozptýlí na vyvýšených postelích, což umožňuje vzduchu procházet na všech stranách kávy, a pak se káva míchá ručně. V této metodě je sušení, které probíhá, rovnoměrnější a fermentace je méně pravděpodobná. Většina africké kávy se tímto způsobem suší a některé kávové farmy po celém světě začínají tuto tradiční metodu používat. Dále je káva tříděna a označena jako zelená káva. Dalším způsobem, jak nechat kávová zrna vyschnout, je nechat je sedět na konkrétní terase a hrabat se nad nimi na slunci. Některé společnosti používají válce k čerpání horkého vzduchu k sušení kávových zrn, ačkoli to je obecně na místech, kde je vlhkost velmi vysoká.Proces praženíDalším krokem v procesu je pražení zelené kávy. Káva se obvykle prodává v pečeném stavu a až na vzácné výjimky se veškerá káva praží před konzumací. Může být prodáván praženým dodavatelem nebo může být pečený doma. Proces pražení ovlivňuje chuť nápoje změnou kávových zrn fyzicky i chemicky. Fazole klesá na váze, protože se ztrácí vlhkost a zvyšuje se její objem, což způsobuje, že je méně hustá. Hustota bobů také ovlivňuje sílu kávy a požadavky na balení. Skutečné pražení začíná, když teplota uvnitř fazole dosáhne přibližně 200 ° C (392 ° F), ačkoli různé odrůdy fazolí se liší vlhkostí a hustotou, a proto se pečou různými rychlostmi. Během pečení karamelizace nastává, když intenzivní teplo štěpí škroby v fazole, mění je na jednoduché cukry, které začínají zhnědnout a mění barvu fazole. Sacharóza se během procesu pražení rychle ztratí a při tmavších pracích může zcela zmizet. Během pražení aromatické oleje, kyseliny a kofein oslabují a mění chuť; při 205 ° C (401 ° F) se začnou vyvíjet další oleje. Jeden z těchto olejů jekofeol , vytvořený při asi 200 ° C, což je do značné míry odpovědné za aroma a chuť kávy.Třídění pražených bobůV závislosti na barvě pražených fazolí vnímaných lidským okem budou označeny jako světlé, střední, střední, střední, tmavé, tmavé nebo velmi tmavé. Přesnější metoda rozlišování stupně pečení zahrnuje měření odraženého světla z pražených bobů osvětlených světelným zdrojem v blízkém infračerveném spektru. Tento propracovaný světelný měřič používá proces známý jako spektroskopie k vracení čísla, které důsledně udává relativní stupeň vývoje pražené kávy nebo chutí.Pražení a vlastnostiTmavší pečeně jsou obvykle plynulejší, protože mají méně vlákniny a sladší chuť. Lehčí pečení mají více kofeinu a silnější chuť z aromatických olejů a kyselin, jinak zničených delší dobou pečení. Během pečení z kůže zbývající na fazole po zpracování vzniká malé množství plev. Plev je obvykle odstraněn z fazole pohybem vzduchu, i když malé množství se přidává do tmavých pražených káv, aby nasákly oleje na fazole.DekafeinaceDekafeinace může být také součástí zpracování, které kávová semena procházejí. Semena jsou bez kofeinu, pokud jsou stále zelená. Mnoho metod může odstranit kofein z kávy, ale všechny zahrnují buď namáčení zelených fazolí v horké vodě (často nesprávně nazývané proces „švýcarské vody“) nebo jejich napařování, poté pomocí rozpouštědla rozpusťte oleje obsahující kofein. Dekafeinace je často prováděna zpracovatelskými společnostmi a extrahovaný kofein je obvykle prodáván farmaceutickému průmyslu.Úložný prostorPo pražení musí být kávová zrna řádně skladována, aby byla zachována čerstvá chuť fazole. V ideálním případě musí být nádoba vzduchotěsná a skladována na chladném, suchém a tmavém místě. V pořadí podle důležitosti: vzduch, vlhkost, teplo a světlo jsou faktory životního prostředí, které způsobují zhoršení chuti kávových zrn.Skládané tašky, které spotřebitelé často nakupují, obvykle nejsou ideální pro dlouhodobé skladování, protože umožňují vstup vzduchu. Lepší balení obsahuje jednosměrný ventil, který zabraňuje vnikání vzduchu.PřípravaKávová zrna musí být mletá a vařená, aby se vytvořil nápoj. Téměř všechny způsoby přípravy kávy vyžadují, aby byly fazole mleté ​​a smíchány s horkou vodou po dostatečně dlouhou dobu, aby byla získána chuť, ale bez varu déle než na okamžik; Vařením se vytvoří nepříjemná „vařená“ chuť. Nakonec se vyčerpaná půda z kapaliny odstraní a tekutina se opije. Existuje mnoho variací jemnosti mletí, způsobů, kterými voda extrahuje aroma, dalších aroma (cukr, mléko, koření) a odstranění vyčerpaných pozemků. Ideální udržovací teplota je 79 až 85 ° C (174 až 185 ° F) a ideální teplota podávání je 68 až 79 ° C (154 až 174 ° F).Kritéria pro výběr metody zahrnují chuť a hospodárnost.Pražená kávová zrna mohou být mleta v pražírně, v obchodě s potravinami nebo v domácnosti. Většina kávy se praží a mele v pražírně a prodává se v zabalené formě, i když pražená kávová zrna lze mlít doma bezprostředně před konzumací. Je také možné, i když neobvyklé, pečit syrové fazole doma.Kávová zrna mohou být mleta několika způsoby. Burr Mill používá otočné prvky ke stříhání fazole; elektrický mlýnek rozbije fazole tím, že se tupé čepele pohybují vysokou rychlostí; a malta a tlouček rozdrtí fazole. Pro většinu metod vaření piva je fréza považována za lepší, protože mletí je rovnoměrnější a velikost mletí lze upravit.Typ mletí je často pojmenován po způsobu vaření, pro který se obvykle používá. Turecká mletí je nejlepší mletá, zatímco kávovar nebo francouzský tisk jsou nejhrubší mletí. Nejběžnější mlýnky jsou mezi extrémy; střední mletí se používá ve většině běžných domácích kávovarů.Káva může být vařena několika způsoby: vařená, máčená nebo pod tlakem.Vaření kávy vařením bylo nejčasnější metodou a turecká káva je příkladem této metody. Připravuje se rozemletím nebo rozdrcením fazolí na jemný prášek, následným přidáním do vody a přivedením do varu na dobu delší než v hrnci zvaném přesve nebo, v řečtině, bríki. Tím se získá silná káva s vrstvou pěny na povrchu a sediment (který není určen k pití), usazený na dně šálku.Kávovary vaří kávu pomocí gravitace. V automatickém kávovaru horká voda kape na kávovou sedlinu drženou v kávovém filtru vyrobeném z papíru, plastu nebo děrovaného kovu, což umožňuje vodě prosakovat mletou kávou a extrahovat její oleje a esence. Kapalina odkapává kávou a filtrem do karafy nebo květináče a utracená místa se zadržují ve filtru. V perkolátoru je vroucí voda tlačena do komory nad filtrem tlakem páry vytvořeným varem. Voda potom prosakuje půdou a proces se opakuje, dokud není ukončena odstraněním z tepla, interním časovačem nebo termostatem, který vypne ohřívač, když celý hrnec dosáhne určité teploty.Káva může být vařena namočením v zařízení, jako je frenchpress. Mletá káva a horká voda se spojí ve válcové nádobě a nechají se pár minut vařit. Kruhový filtr, který pevně zapadá do válce připevněného k plunžru, je potom tlačen dolů z horní části, aby se dno tlačilo dolů. Protože mletá káva je v přímém kontaktu s vodou, všechny kávové oleje zůstávají v nápoji, takže je silnější a zanechává více sedimentu než v kávě vyrobené automatickým kávovarem. Káva se nalije z nádoby; filtr udrží důvody dole.Metoda espresso tlačí horkou (ale nikoli vařící) tlakovou vodu mletou kávou. V důsledku vaření pod vysokým tlakem (ideálně mezi 9–10 atm) je nápoj espresso koncentrovanější (až 10 až 15krát větší množství kávy do vody, než mohou produkovat gravitační metody) a má složitější fyzikální a chemické složení. Dobře připravené espresso má červenohnědou pěnu zvanou crema, která se vznáší na povrchu. Mezi další metody tlakové vody patří Moka hrnec a vakuový kávovar.Káva může být také vařena ve studené vodě ponořením hrubě mleté ​​fazole do studené vody po dobu několika hodin, poté filtrováním.

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Mletí kávových zrn na Espresso pro perfektní šálek

    Mletí pražených kávových zrn je prvním krokem k uvolnění jejich chuti pro proces vaření, rozříznutí nebo drcení fazolí, aby se odkryla maximální plocha povrchu, z níž může horká voda extrahovat esenci kávy.Při výrobě espressa musí být kávová zrna mleta jemněji než u většiny způsobů vaření kávy. Proč? Protože proces vaření piva espresso probíhá tak rychle (odtud jeho název), musí být vodě vystaveno větší než obvyklé množství plochy, aby se maximalizovala extrakce; a proces vaření piva probíhá za tak vysokého tlaku, že mletá káva espresso musí být stlačena pevně a zhutněna, aby voda neprošla ještě rychleji, než je nutné.Správné broušení espressaSprávné mletí espressa je někdy mylně popsáno jako jemný prášek. Ve skutečnosti by správně mletá káva espresso, měla být jemnější, kterou byste použili pro odkapávací filtrační kávu, se měla přesto cítit na dotek stále jemně zrnitá a měli byste vidět, že je to mírně zrnité v délce paže když ji lžete do espresso filtru. Mysli na ideální mletí jako na podobné kukuřičné mouce.Jak dosáhnete správné mletí espressa? Mletí espressa není obtížné a můžete tak učinit pomocí stejných druhů mlýnků na kávu, jaké byste použili k přípravě běžné kávy.Můžete to udělat pomocí mlýnku na kávu typu blade zpracováním fazolí po dobu 25 až 30 sekund. Pro ještě důslednější výsledek, který nevyžaduje, abyste při broušení nastavili časovač nebo dávali pozor na hodiny, použijte mlýnek na kávu s ostřičkou, který ve skutečnosti rozdrtí kávová zrna mezi dvěma kovovými disky s hrubým povrchem. Ciferník na brusce vám umožní nastavit požadovanou jemnost broušení, posouvat brusné povrchy blíže k sobě nebo dále od sebe. Postupujte podle pokynů výrobce pro správné nastavení kávy espresso a za chvilku budete připraveni vařit kávu espresso.

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Krátká, ale bohatá historie espressa

    Příběh kávy Espresso je stejně koncentrovaný jako samotný nápojHustá, černá, bohatá a voňavá káva espresso se zdá být ponořená v historii samotné kávy. Možná si budete myslet, že kávový nápoj je nesmazatelně spojen s kavárnami, které začaly poprvé vyrůstat v Itálii, v domě espressa, téměř před čtyřmi staletími.Historie kávy espressa překvapivě pochází z pouhých dvou století a nápoj a metoda vaření espressa pocházejí z Francie, nikoli z Itálie. V roce 1822 francouzský vynálezce Louis Bernard Rabaut nejprve vyvinul způsob rychlého vaření kávy průchodem tlakové páry a vody přes filtr těsně zabalený do jemně mletých kávových zrn. Jeho průkopnický výzkum vedl k prvnímu velkému espresso stroji, který vyvinul v roce 1843 Edward Loysel de Santais a který ohromil davy na výstavě v Paříži v roce 1855 tím, že uvařil 2 000 šálků kávy za jednu hodinu.Sto let zdokonalování kávy EspressoUplynulo však další půlstoletí, než italští vynálezci upravili Rabautovu a Santaisovu práci. Vyvinuli první stroje na přípravu espressa, které se podobají těm, které se dnes používají, ve kterých horká voda v páře prochází malým filtrem, který drží jednu porci jemně mleté ​​kávy a vaří jednotlivý šálek.V průběhu celého 20. století se základní pojetí nadále zdokonalovalo: účinnější nádrže na vodu a způsoby ohřevu; pružinově aktivované a hydraulické písty pro řízení průchodu vody kávou; a dokonce i elektronicky ovládané tlačítkové espresso stroje. Nejnovější fází v historii espressa a vývojem espressa je systém kávových kapslí, ve kterém předbalené, dokonale zabalené jednotlivé porce mleté ​​kávy espresso eliminují potřebu výměny mleté ​​kávy a filtrů.Ať už jsou upřesnění jakákoli, konečný produkt zůstává stejný: expresně připravený malý šálek intenzivní kávové esence: káva espresso. A po téměř dvě stě let milovníci kávy z celého světa si to užili téměř stejným způsobem: jako černé espresso nebo v kombinaci s mlékem zahřátým a napěněným párou z espressa na výrobu tak výrazných kávových nápojů jako espresso macchiato, cappuccino a caffè latte.

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Ať už říkáte „Expresso“ nebo „Espresso“, stále je to skvělá káva

    Pokud je některé slovo ve světě kávy chybně napsáno nebo nesprávně vysloveno častěji než ostatní, musí to být „espresso“ - nebo je to „expreso“?Správným pravopisem těchto ultra tmavých pražených kávových zrn a hustým a temným záběrem kávy, která se u nich vaří, je skutečně káva espresso. Nenechte však kávové snoby uniknout pokusem o to, abyste se cítili špatně, pokud to řeknete nebo to hláskujete nesprávně. Jen se moudře usmívej a řekni jim, že máš pravdu v anglickém i italském jazyce. Koneckonců, „espresso“ v italštině neznamená nic jiného než „expres“ v angličtině. Takže kdo je teď chytrý?Pokud máte pochybnosti o své terminologii vy nebo nějaký kávový snob, použijte tento šikovný překladový průvodce!Expresso.Espresso káva. Termín se odkazuje na tmavou praženou použitou kávová zrna, jemně rozemletou moučku, „expresní“ styl rychlého vaření a kategorii kávových nápojů. Nejčastěji se však jedná pouze o šálek kávy espresso.Expresso káva.Espresso káva. Malý šálek intenzivní černé kávy vařený v kávovaru z espressa mletého na espresso grind.Kávová zrna Expresso.Kávová zrna Espresso. Celá kávová zrna pečená na téměř černé tmavé pečeně, která pomáhá dát kávě espresso její jedinečnou chuť.Kávovar Expresso.Kávovar na espresso. Obecně se odkazuje na širokou škálu různých elektrických kávovarů výslovně určených k vaření kávy espresso.Kávovary Expresso.Kávovary na espresso. Množné číslo "kávovar Expresso." (Viz výše.)Kávovar Expresso.Kávovar na espresso. Širší kategorie než „kávovar Expresso“ zahrnuje nejen elektrické kávovary, ale také výrobce kávovarů na varnou desku.Kávovary Expresso.Kávovary na espresso. V případě, že jste si to ještě neuhodli, je toto množné číslo kávovaru „Expresso“. (Viz výše.)Šálky Expresso.Espresso poháry. Malé šálky připomínající vaječné šálky s úchyty, dostatečně velké, aby pojaly jeden výstřel (asi 2 unce) nebo dvojitý výstřel (asi 4 unce) espressa. Francouzské demitasy jsou označovány také jako „napůl šálků“, a to nejen pro správnou velikost nápoje, ale úhledně se hodí přímo pod výtok kávovaru nebo kávovaru na espresso.Stroj Expresso.Espresso stroj. Opravdu vám teď musíme říct, kde hledat vysvětlení? (Nebo by to mělo být „esplanation“?)Stroje Expresso.Espresso stroje. Naše frustrace se stále zvyšuje.Výrobce Expresso.Výrobce espressa.Tvůrci expresů.Výrobci espressa.Lusky Expresso.Espresso lusky. Vakuově utěsněné disky jemně mleté ​​kávy espresso utěsněné uvnitř filtračního papíru nebo malé jednotlivé porce jemně mleté ​​kávy espresso utěsněné vzduchotěsně uvnitř malých vaniček podobné velikosti a tvaru jako části kávového krému, tyto tobolky jsou připraveny k vyskočení do speciálního nového plemene kávovarů pod a připravte si perfektní šálek expresu, espressa nebo cokoli, co byste mohli nazvat!

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Kupte si espresso stroj pro přípravu kávy espresso doma

    Není to tak dávno, milovníci espressa, kteří chtějí koupit espresso kávovar pro domácí použití, se museli spokojit se staromódním italským gadgetem na varnou desku známým jako „Moka pot“. Elegantní, retro-vypadající kovová směs, skládá se ze dvou komor oddělených filtrem, který drží mleté ​​kávové boby z espressa. Voda ve spodní komoře byla přivedena k varu a vytlačena kovovou trubicí přes mletou kávu; vařené espresso pak kape přes filtr a shromažďuje se v horní komoře, ze které se nalije.Pultové espresso strojeOd počátku devadesátých let bylo stále snazší koupit espresso stroje pro domácí použití. Takové modely jsou navrženy tak, aby se vešly na kuchyňský pult, a obvykle zahrnují nádrže, ve kterých je voda ohřívána na dokonalou teplotu vaření a tvorbu páry.Domácí espresso stroje jsou nyní k dispozici za širokou škálu cen, které jsou určovány převážně jejich velikostí, způsobem jejich práce, složitostí jejich konstrukce a počtem funkcí, které nabízejí. Některé z nejméně drahých domácích espresso strojů, pohybující se v ceně od 2 do 5 tisíc, jsou ty, které fungují jednoduše tlakem páry vytvořeným ohřevem vody v nádrži na vodu, který tlačí horkou vodu přes mletou kávu espresso. Mezi oblíbené značky patří kávovary Gaggia a Nuova Simonelli.Komplikovanější stroje na přípravu espressa, včetně populárních modelů vyráběných společností Gaggia a Cuisinart, které se pohybují v ceně od 3 do 9 tisíc nebo více, používají mechanismy pumpy k vytlačování vody ohřáté na ideální teplotu vaření pomocí mleté ​​kávy espresso. Samostatná nádrž ohřívá vodu na ideální parní teplotu pro espresso na bázi mléka.Nejdražší kávovary na espresso všech používají píst k vytlačování ohřáté vody mletou kávou espresso, přičemž sledují základní konstrukci některých z nejstarších modelů kávovaru v historii espressa a stále se používají v mnoha tradičních kavárnách dnes. Modely vyrobené tak zkušenými společnostmi na výrobu espressa, jako jsou Pavoni a Riviera, se mohou pohybovat v rozmezí od 9 do 17 tisíc nebo více, v závislosti na jejich velikosti a designu.Nejnovější revoluce v přípravě kávy espresso však dává velký šálek kávy espresso na dosah jakéhokoli rozpočtu. Můžete si koupit stroje na espresso, které používají systém pod za méně než 100 dolarů, a tyto stroje přinášejí do procesu výroby espressa přesnost, spolehlivost a snadné vyčištění.

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Pití kávy ve světě

    Během více než tisícileté historie kávy si různé země a společnosti po celém světě vyvinuly širokou škálu rozmanitých zvyklostí při pití kávy. Vzorkování kávy, jak si různé kultury užívají, může představovat fascinující světové turné, které je zcela poháněno vonícím vařením.Na Středním východě a v nejvýchodnějších zemích středomořské Evropy, kde pití kávy vzkvétalo poprvé téměř před tisíciletím, se káva stále těší časem oceněným způsobem připraveným ve stylu, který se téměř všeobecně stal známou jako turecká káva (s výjimkou v Řecku, kde se pyšně nazývá řecká káva). Pražená kávová zrna jsou velmi jemně rozdrcena a kombinována s cukrem a vodou a někdy i sladkým kořením, jako je kardamom, hřebíček nebo skořice, v mosazném hrnci s dlouhým držadlem zvaném ibrik, mírně užším nahoře než na dně, aby se usnadnilo vytváření dobrá hlava z pěny. Směs se třikrát uvede do varu; pak se hustá, napěněná vařečka nalije do malých šálků k usrkání. Vyprázdněné šálky mohou být převráceny na talíře, aby dovnitř vytvořily kalné podklady. Jakmile se urovná,V Itálii jsou intenzivní malé šálky kávy espresso po celý den usrkávány z kaváren, které se táhnou ulicemi velkých i malých měst. Naproti tomu francouzské zvyky pití kávy začínají dnem velkými miskami café au lait, které kombinují silnou kávu „french roast“ s téměř stejnými částmi horkého mléka, což je nápoj ideální pro namáčání čerstvě pečených máslových croissantů. Také Holanďané a Skandinávci upřednostňují mléčnou ranní kávu, která doprovází pečivo nebo chleby, kterými začínají své dny.Vídeňské kavárny jsou nedílnou součástí kultury rakouského hlavního města a na různých místech upřednostňují určité skupiny lidí. Historická kavárna Landtmann, která se nachází poblíž Burgtheateru, je milována herci a také si užívá slávy za to, že byla oblíbeným hangoutem Sigmunda Freuda. Cafe Hawelka přitahuje intelektuály a umělce. Café Sacher v blízkosti opery si užívá slávy nejen díky svým elegantním schůzkám, ale také díky tomu, že je rodištěm jednoho z nejvíce dekadentních doprovodů, které si lze pro kávu představit: Sachertorte, který kombinuje vrstvy čokoládového piškotového dortu, čokoládového másla, meruňkového džemu, a horkou čokoládovou polevou. Sousední Němci si mezitím vychutnávají bohatý, jemný šálek kávy během ranních nebo pozdně odpoledních shromáždění, které pojmenovali po nápoji v 19. století,Evropská láska k kávě se rozšířila i do Nového světa i mimo něj. Brazilci se vzbudili v kavárně, místní káva se uvařila na dvojnásobnou sílu a pak naředila stejným objemem horkého mléka. Poté pijí až čtyřicet malých šálků denně na hlavu silného, ​​černého cafezhina a řadí je mezi nejzajímavější pijáky kávy na světě. Mexická kavárna de la olla se vaří v hliněném džbánu se surovým cukrem bohatým na melasu zvaným piloncillo a tyčinky skořice. Americké kávové návyky sahají od dobrých, jemných kapajících vat, které se tradičně podávají v restauracích a neustále doplňují inteligentní servírky do mírně hořké, čekankové kavárny New Orleans au lait, často užívané u smažených koblih známých jako beignety; pro sofistikované,Celní zvyklosti na pití kávy byly dokonce z celého srdce přijaty zeměmi, které tradičně upřednostňují čaj. Pivovar najdete v jižní Indii, která je také zemí, kde se pěstuje káva. A vášeň pro všechno západní v současném Japonsku vedla k rozsáhlému pití japonské kávy, a to jak ve vařené formě, tak v široké škále oblíbených konzervovaných a lahvových studených kávových nápojů.

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Jak si vybrat nejlepší kávová zrna

    Jaká jsou nejlepší kávová zrna ke koupi? To je zcela subjektivní záležitost, určovaná stejně osobním vkusem, jako neuvěřitelně širokou nabídkou kávových zrn na prodej.Nejprve přemýšlejte o tom, jaký druh kávy se vám líbí. Dáváte přednost bohatému, ale jemnému šálku kávy, aby vás uklidnil do dne? Nebo chcete, aby trhl silný černý kávový espresso, aby skočil do mozku, ať už samostatně nebo v kombinaci s napařeným mlékem pro cappuccino nebo caffè latte? Chtěli byste světlou, lehkou kávu vařit na poledne nebo pozdě odpoledne otvírák na oči? Nebo složitější šálek kávy, který vás zve k přemýšlení? Je vášnivě sladká aromatická káva vaší představou o perfektním dezertu po večeři? Nebo si přejete bohatou kávu bez kofeinu, kterou si můžete vychutnat před dobrým nočním spánkem?Samozřejmě neexistuje žádná správná odpověď. Různé druhy dne, různé nálady a různé typy příležitostí mohou vyžadovat různé druhy kávových zrn. Takže nejlepší kávová zrna pro vás může být výběr různých druhů kávových zrn.Kde nakupovat nejlepší kávová zrnaKdysi dávno, tak dávno si většina lidí koupila své kávové boby v supermarketu. V současné době existuje téměř celá řada možností. Kávová zrna najdete v jedné z gurmánských kaváren a specializovaných kaváren, které se zdají být téměř v každém bloku v každém velkém městě i malém městě. Můžete také najít kvalitní kávová zrna k prodeji v gurmánských obchodech, tzv. Diskontní řetězce „big box“, dárkové obchody, knihkupectví, koblihy, pekárny a mnoho dalších míst, která uspokojují lidi s rozlišením dobrého vkusu . Kávová zrna pro labužníky jsou nabízena k prodeji prostřednictvím katalogů zásilkových objednávek, ať už jde o obecné dárkové katalogy, gurmánské katalogy nebo katalogy speciálně věnované prodeji nejlepších kávových zrn,Nejzajímavější ze všech je bezpočet míst, která dnes na internetu prodávají gurmánská kávová zrna. Najdete umístění webových stránek pro všechny hlavní rozšířené značky kávy a také pro většinu regionálních a dokonce místních značek kávy. Některé webové stránky se věnují pouze prodeji nejlepších exotických kávových zrn z konkrétních zemí nebo regionů, jako je například jamajská káva Blue Mountain nebo havajská káva Kona. Gurmánské kavárny mají také silnou přítomnost na internetu.Jak si vybrat nejlepší kávová zrnaNejlepší kávová zrna lze nalézt na většině míst, kde se kávová zrna prodávají, od supermarketů po kavárny, dárkové obchody až po katalogy zásilkových služeb na internetu. Tajemství výběru nejlepších kávových zrn nelze nalézt ani tak ve způsobu, jakým si je koupíte, tak při pečlivém zvážení jejich výběru.V první řadě jsou nejlepší kávová zrna, čerstvě pražená kávová zrna. Vyhledejte zdroj, který naznačuje, že prodává pouze čerstvě praženou kávu. Jak můžeš říct? Při nákupu v obchodě si vyberte ten, který podniká živě a proto jeho inventář poměrně rychle převede. Mnoho menších kaváren praží kávová zrna v areálu; a větší řetězce obchodů dostanou pravidelné dodávky čerstvě pražených kávových zrn. Pokud se podíváte na fazole, vyberte pouze ty, které mají vzhled vysoce kvalitních fazolí, celých a atraktivních, s dobrou, příjemnou kávovou vůní.Pokud již byla kávová zrna zabalena, rozhodněte se pro ty, které byly vakuově baleny, aby byla zajištěna jejich čerstvost. V supermarketech také hledejte kávová zrna, která byla také vakuově balena, abyste se ujistili, že po otevření budou stejně čerstvé, jako v den, kdy byly praženy. Pokud je to možné, zkontrolujte datum balení na obalu a uveďte, zda jsou kávová zrna stále ve špičkovém stavu.Svěží je také nákup kávových zrn prostřednictvím zásilkové objednávky nebo z webových stránek. Mnoho takových kávových společností na svých webových stránkách řekne, jak často pečou svůj produkt, nebo nabízí ujištění, že dodávají pouze čerstvě pražená kávová zrna. Renomované kavárny, které rozesílají zásilky na pravidelných a pečlivě naplánovaných suterénech, budou také pravděpodobně poskytovat svým členům nejlepší čerstvě pražená kávová zrna.Ať už je zdroj jakýkoli, zkuste si koupit celou kávu, nikoli mletou. Celá kávová zrna drží jejich chuť déle, zatímco mletí kávy je prvním krokem k uvolnění její chuti pro vaření. Nejlepší kávová zrna, kterou si můžete koupit za skvělý šálek kávy, bude vždy celá kávová zrna, na kterou budete čekat, až ji rozdrví těsně před vařením.

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Získejte správnou přípravou z kávy to nejlepší

    Příprava perfektního šálku kávy je ideální na dosah kohokoliv. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel a zvolit způsob přípravy kávy, který vyhovuje vašemu osobnímu vkusu a vašemu životnímu stylu.Tipy na vaření kávyPři vaření jakéhokoli druhu kávy mějte na paměti následující jednoduchá pravidla:Začněte čerstvou pokojovou teplotou nebo studenou vodou. Chuť vody nebo její nedostatek bude mít vliv na šálek kávy. Používejte pouze vodovodní vodu s dobrou chutí nebo filtrovanou nebo balenou vodu.Začněte kvalitními čerstvě praženými kávovými zrny. Vyberte si kávu, která se vám líbí, a ujistěte se, že zrna byly čerstvě upečené krátce předtím, než jste je koupili, a poté je doma správně uložte.Kávu mlijte těsně před použitím. Chcete-li získat nejlepší chuť, namelte kávu těsně před vařením a použijte mletou kávu, která vyhovuje metodě vaření kávy. (Viz Mletí kávy.)Mít správný poměr kávy k vodě. Na každých 6 uncí (180 ml) vody použijte 2 polévkové lžíce (30 ml) mleté ​​kávy a upravte proporce podle chuti silnější nebo slabší kávy.Udržujte varné zařízení v čistotě. Kávové oleje se mohou sbírat na filtračních koších a v karafách, otáčet žluklý a dávat kávě „off“ chuť. Pivovarské vybavení po použití vždy důkladně umyjte horkou mýdlovou vodou; poté dobře opláchněte, abyste odstranili všechny zbytky mýdla.Použijte vodu hned od varu. Optimální teplota vaření je mírně pod bodem varu vody. Dobré automatické kávovary regulují teplotu pomocí termostatu. Pokud vaříte a vylijete vodu do kávového filtru nebo do kávové konvice francouzského lisu, přiveďte vodu k varu, vyjměte ji z ohně a před nalitím počkejte několik sekund.Metody vaření kávyVezměte si výběr z mnoha způsobů, jak vařit skvělý šálek kávy. (Viz také recenze kávovarů.) Přestože existuje široká škála kávovarů, většina lze rozdělit do čtyř základních kategorií. (Viz také Espresso Making, kde najdete pokyny k vaření tohoto konkrétního druhu kávového nápoje.)DripperAť už je voda vařena a nalita ručně, nebo elektricky zahřívána a automaticky odkapávána, tato metoda extrahuje chuť kávy tím, že prochází horkou vodou mletou kávou v porézním papírovém filtru a kape do jednotlivé šálky, skleněné karafy nebo termosky. .FrenchpressJedná se o zdokonalení staromódní metody vaření kávy, při které je káva namočena do džbánu horké vody. Francouzská kávová konvice nebo plunžrová nádoba je válcová a rovná, s rukojetí a zakřivenou hranou pro nalití. Nahoře je umístěno víko, jehož středem prochází tyč připevněná k jemnému kovovému síta navržená tak, aby pohodlně zapadla do hrnce. Po požadované době máčení, obvykle asi 5 minut, je tyč stlačena dolů a síto tlačí veškerou pomletou kávu na dno nádoby, po které se káva nalévá.CedníkV tomto staromódním kávovaru voda vaří ve dně hrnce a stoupá skrz dutý kovový stonek, odkapávající mletou kávou drženou v perforovaném kovovém koši. Pivovar takto cirkuluje a stává se stále silnějším. Přelepená káva může mít nepříjemně hořkou chuť a tato metoda se již široce nepoužívá.Vacuum pot.V této geniální metodě, která se stále používá a nedávno se přizpůsobuje do elektrické automatizované formy, voda přichází k varu ve spodní části dvou komor, stoupá trubicí do horní komory, kde mletá káva potom ve vodě máčí. Po odstranění tepla se spodní komora ochladí a dokonale uvařená káva pak kape zpět do dolní komory pro nalití a podávání. Moka konvičkaMoka konvička je tradiční způsob přípravy kávy. Káva dosahuje silnější a plnější chuti, podobně jako u espressa. Moka konvička je k dostání v různých velikostech a provedeních.

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin

  • Káva bez kofeinu a účinky kofeinu

    "Mysl je vzbudena a nápady vylévají jako prapory Grande Armée." To je způsob, jakým francouzský spisovatel Honoré de Balzac z 19. století popsal vliv kávy na jeho představivost, což je zážitek podobný účinku otevírání očí na tolik milovníků kávy.Za povzbuzující schopnosti kávy připisujte C8H10N4O2, alkaloidní chemickou sloučeninu nazývanou také „1, 3, 7-trimethylxanthin“, běžněji známou jako kofein. Také inspirujte vývojem bezkofeinové kávy tyto vzrušující síly.Hladiny kofeinu v vařené kávě a kávě EspressoKofein, který se přirozeně nachází nejen v kávě, ale také v čajových a čokoládových výrobcích, se přidává do mnoha nealkoholických nápojů a také do aspirinu. Koncentrace kofeinu je však nejvyšší u kávy. Pět uncí šálku pravidelné kávy vařené v kapkách obsahuje v průměru 115 mg kofeinu, zatímco stejné množství perkolizované kávy je v průměru 80 mg a instantní kávy asi 65 mg. Naproti tomu šálek čaje stejné velikosti má mezi 20 a 50 mg v závislosti na době vaření a šálek horké čokolády asi 5 mg. Dvoudenní snímek espressa, který je koncentrovanější než běžná káva, obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.Bez ohledu na zdroj a koncentraci kofeinu trvá asi 45 minut, než se vstřebá do krevního řečiště. Vědci zjistili, že zvyšuje aktivitu mozkových buněk a současně omezuje krevní cévy v mozku. V reakci na tuto zvýšenou aktivitu hypofýza uvolňuje adrenalin, zvyšuje tepovou frekvenci a způsobuje, že játra posílají cukr do krevního řečiště. Tak kofein způsobuje zvýšený pocit vědomí, jeden z hlavních potěšení, které nabízí pití kávy.Způsoby výroby kávy bez kofeinuNěkteří pijáci kávy si samozřejmě chtějí užít potěšení z chutí a vůní kávy bez výsledné bdělosti, zejména když si večer vezmou kávu.To byla inspirace pro kávu bez kofeinu, dosaženou procesem propagovaným v Německu již v roce 1820 a poprvé spuštěným v komerčním měřítku v této zemi v roce 1906. Klasická technika bezkofeinu, která se v současnosti stále hojně používá, začíná napařováním zelených kávových zrn, baculatá je a dělá je více porézní. Fazole se pak smísí s rozpouštědly methylenchloridem nebo ethylacetátem, které odstraní většinu kofeinu, aniž by ovlivnily éterické oleje, které jsou zdrojem chuti kávy. Následné napařování odstraní poslední stopy chemikálie.Další metodou bez kofeinu kávy, kterou upřednostňují milovníci kávy, kteří nemají rádi myšlenku, že by jejich káva byla vystavena chemickým rozpouštědlům, je švýcarská vodní dekafeinace, která byla poprvé vyvinuta ve Švýcarsku ve 30. letech 20. století. Jednoduše řečeno, zelené kávové boby jsou namočeny ve velmi horké vodě, ve které je jejich kofein rozpuštěn. Výsledný extrakt se filtruje přes aktivní uhlí, aby se odstranil kofein, a kapalina, která obsahuje některé aromatické sloučeniny, se pak znovu praží kávovými zrny, než se praží.Ať už se použije jakýkoli postup, výsledná káva je v průměru 97 procent bez kofeinu, s vařeným 5-uncovým šálkem obsahujícím v průměru pouze 3 mg kofeinu - a více než dost dobré kávy, která vzbudí smysly, aniž by se piják kávy probudil!

    06.srpen 2019 - Napsal: Admin