Výsledky vyhledávání v sekci: Blog
  • Historie kávy

    Předpokládá se, že etiopští předci dnešních lidí Oromo byli prvními, kteří rozpoznali povzbuzující účinek rostliny kávových zrn. Nebyl však nalezen žádný přímý důkaz, který by naznačoval, kde v Africe rostla káva nebo kdo mezi domorodci ji mohl použít jako povzbuzující prostředek nebo o něm vůbec vědět, dříve než v 17. století. Příběh Kaldiho, etiopského kozlíka z 9. století, který objevil kávu, se objevil až v roce 1671 a je pravděpodobně apokryfní. Z Etiopie se říká, že se káva rozšířila do Jemenu, kde se nejprve vyrobil kávový nápoj, a poté se nápoj vydal do Egypta. Nejstarší věrohodné důkazy o pití kávy nebo znalosti kávovníku se objevují v polovině 15. století, v sufských klášterech kolem Mokhy v Jemenu. Právě v Arábii byly kávová zrna nejprve pražená a vařená, podobným způsobem, jak se nyní připravuje. V 16. století dosáhl zbytku Blízkého východu, Persie, Turecka a severní Afriky. Káva se pak rozšířila do Itálie a do zbytku Evropy, do Indonésie a do Amerik. V roce 1583 předal německý lékař Leonhard Rauwolf tento popis kávy po návratu z desetileté cesty na Blízký východ: Nápoj jako černý jako inkoust, který je užitečný proti řadě nemocí, zejména žaludku. Spotřebitelé to berou ráno, docela upřímně, v porcelánovém šálku, který je předáván a ze kterého každý pije jeden šálek. Skládá se z vody a ovoce z keře zvaného bunnu.Z muslimského světa se káva rozšířila do Itálie. Prosperující obchod mezi Benátkami a severní Afrikou, Egyptem a Středním východem přinesl do benátského přístavu mnoho zboží, včetně kávy. Z Benátek byl představen do zbytku Evropy. Káva stala se více široce přijímaná poté, co to bylo považováno za křesťanský nápoj papežem Klementem VIII v 1600, přes výzvy k zákazu “muslimský nápoj”. První evropská kavárna otevřená v Itálii v roce 1645. Holanďané jako první dováželi kávu ve velkém měřítku a byli mezi prvními, kdo vzpírali arabskému zákazu vývozu rostlin nebo nepražených semen, když Pieter van den Broeck pašoval sazenice z Mochy v Jemenu do Evropy v roce 1616. Holanďané později pěstovali úrodu v Javě a Cejlonu. K prvnímu vývozu indonéské kávy z Javy do Nizozemska došlo v roce 1711. Díky úsilí britské východní Indie se káva stala populární také v Anglii. Kavárna Oxford's Queen's Lane Coffee House, založená v roce 1654, dodnes existuje. Káva byla představena ve Francii v roce 1657 a v Rakousku a Polsku po bitvě o Vídeň v roce 1683, kdy byla káva zachycena z dodávek poražených Turků.Když se káva dostala do Severní Ameriky během koloniálního období, zpočátku nebyla tak úspěšná jako v Evropě, protože alkoholické nápoje zůstaly populárnější. Během revoluční války se však poptávka po kávě tolik zvýšila, že obchodníci museli hromadit své vzácné zásoby a dramaticky zvyšovat ceny; bylo to také kvůli snížené dostupnosti čaje od britských obchodníků. Po válce v roce 1812, během níž Británie dočasně přerušila přístup k dovozu čaje, rostla chuť Američanů po kávě a vysoká poptávka během americké občanské války spolu s pokrokem v pivovarské technologii zajistila postavení kávy jako každodenní komodity v Spojené státy. Paradoxně v Anglii klesla spotřeba kávy a během 18. století se uvolnil čaj. Tento nápoj byl jednodušší vyrobit a díky britskému dobytí Indie a čajovému průmyslu se stal levnějším.Francouz Gabriel de Clieu přinesl na francouzské území Martiniku v Karibiku kávovník, ze kterého pochází velká část pěstované kávy arabica na světě. Káva prospívala v podnebí a byla přenášena po celé Americe. Území San Domingo (nyní Haiti) vidělo kávu pěstovanou od 1734, a 1788 to dodalo polovinu světové kávy. Strašné podmínky, v nichž otroky pracovali na kávových plantážích, však byly faktorem, který brzy následoval haitskou revoluci. Kávový průmysl se tam nikdy úplně nezotavil. Mezitím byla káva zavedena do Brazílie v roce 1727, ačkoli její kultivace nezískala dynamiku až do nezávislosti v roce 1822. Po této době masivní plochy deštného pralesa byly nejprve vyčištěny z okolí Rio a později São Paulo pro kávové plantáže. Ve druhé polovině 19. století se kultivace ujala mnoha zeměmi Střední Ameriky a téměř všechny se účastnily rozsáhlého vysídlování a vykořisťování původních indiánů. Tvrdé podmínky vedly k mnoha povstáním, převratům a krvavému potlačování rolníků. Pozoruhodnou výjimkou byla Kostarika, kde nedostatek připravené práce zabránil vytvoření velkých farem. Menší farmy a rovnější podmínky zmírnily nepokoje v 19. a 20. století.Káva se stala životně důležitou plodinou v mnoha zemích třetího světa. Více než sto milionů lidí v rozvojových zemích je závislých na kávě jako svém primárním zdroji příjmů. Stal se primárním exportem a páteří pro africké země, jako je Uganda, Burundi, Rwanda a Etiopie, stejně jako mnoho středoamerických zemí.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Káva - zdraví a farmakologie

    Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud jde o to, zda má káva nějaké specifické přínosy pro zdraví, a výsledky jsou podobně rozporné, pokud jde o potenciálně škodlivé účinky konzumace kávy. Odchylky ve zjištěních však mohou být alespoň částečně vyřešeny zvážením způsobu přípravy. Káva připravená pomocí papírových filtrů odstraňuje mastné složky zvané diterpeny, které jsou přítomny v nefiltrované kávě. V kávě jsou přítomny dva typy diterpenů: kahweol a cafestol, které jsou spojeny se zvýšeným rizikem koronárních srdečních chorob zvýšením hladin lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) v krvi. Na druhé straně kovové filtry neodstraňují mastné složky kávy.Kromě rozdílů ve způsobech přípravy mohou konfliktní údaje týkající se velikosti porcí částečně vysvětlit rozdíly mezi příznivými / škodlivými účinky konzumace kávy.Přehled častějších účinků kofeinu, hlavní aktivní složky kávyUkázalo se, že spotřeba kávy má minimální nebo žádný dopad, pozitivní nebo negativní, na vývoj rakoviny; vědci zapojení do probíhající 22leté studie Harvardovy školy veřejného zdraví však uvádějí, že „celková rovnováha rizik a přínosů [spotřeby kávy] je na straně přínosů“. Jiné studie naznačují, že konzumace kávy snižuje riziko ovlivnění Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou, srdečními chorobami, diabetes mellitus typu 2, jaterní cirhózou a dnou. Dlouhodobá studie v roce 2009 ukázala, že u těch, kteří při středním věku konzumovali mírné množství kávy nebo čaje (3–5 šálků denně), byla méně pravděpodobná rozvoj demence a Alzheimerovy choroby v pozdějším věku ve srovnání s těmi, kteří pil malou kávu nebo jí zabránili. celkem. Zvyšuje riziko kyselého refluxu a souvisejících nemocí. Většina příznivých účinků kávy na cukrovku typu 2 není způsobena obsahem kofeinu, protože pozitivní účinky konzumace jsou větší u těch, kdo pijí kávu bez kofeinu. Ukázalo se, že přítomnost antioxidantů v kávě brání volným radikálům způsobovat poškození buněk.U zdravých jater je kofein většinou rozkládán jaterním mikrozomálním enzymatickým systémem. Výsledné metabolity jsou většinou paraxanthiny - theobromin a theofylin - a malé množství nezměněného kofeinu je vylučováno močí. Metabolismus kofeinu proto závisí na stavu tohoto enzymatického systému jater. Starší jedinci s ochuzeným enzymatickým systémem netolerují kávu s kofeinem. Doporučuje se užívat kávu bez kofeinu, a to pouze tehdy, je-li jejich žaludek zdravý, protože káva bez kofeinu i káva s kofeinem způsobují pálení žáhy. Střední množství kávy (50–100 mg kofeinu nebo 5–10 g kávového prášku denně) většina starších lidí dobře snáší. Nadměrné množství kávy však může u mnoha jednotlivců způsobit velmi nepříjemné,Spotřeba kávy může vést k anémii s nedostatkem železa u matek a kojenců. Káva také narušuje vstřebávání přídavného železa. Rušení absorpce železa je způsobeno polyfenoly přítomnými v kávě. Ačkoli inhibice absorpce železa může způsobit nedostatek železa, železo je považováno za karcinogen ve vztahu k játrům. Polyfenoly obsažené v kávě jsou proto spojeny se snížením rizika rozvoje rakoviny jater.Americký vědec Yaser Dorri navrhl, že vůně kávy může obnovit chuť k jídlu a osvěžit čichové receptory. Navrhuje, aby lidé mohli získat chuť k jídlu po vaření tím, že voní kávová zrna, a že tuto metodu lze použít také pro výzkum zvířat.V pražené kávě bylo hlášeno více než 1 000 chemikálií; více než polovina testovaných (19/28) jsou karcinogeny hlodavců. Negativní účinky kávy jsou často spojeny s obsahem kofeinu. Výzkum naznačuje, že pití kávy kofeinové může způsobit dočasné zvýšení ztužení arteriálních stěn. Kofeinovaná káva se nedoporučuje všem. Může zhoršit již existující stavy, jako je gastroezofageální refluxní onemocnění, migrény, arytmie a způsobit poruchy spánku.Káva již není považována za rizikový faktor pro ischemickou chorobu srdeční. Jedna studie naznačuje, že to může mít smíšený účinek na krátkodobou paměť tím, že se zlepší, když se informace, které mají být vyvolány, vztahují k aktuálnímu myšlení, ale ztěžování vyvolávání nesouvisejících informací je obtížnější. Kofein je spojován s jeho schopností působit jako antidepresivum. Recenze de Paulise a Martina naznačila souvislost mezi snížením počtu sebevražd a spotřebou kávy a naznačila, že účinek kofeinu při blokování inhibičních účinků adenosinu na dopaminové nervy v mozku snižuje pocity deprese. Studie z roku 1992 dospěla k závěru, že přibližně 10% lidí s mírným denním příjmem (235 mg denně) po stažení kofeinu zažilo zvýšenou depresi a úzkost, ale přehled literatury z roku 2002 kritizoval její metodologii a dospěl k závěru, že „účinky stažení kofeinu jsou stále kontroverzní“. Přibližně 15% americké populace uvádí, že přestávalo pít kávu úplně, citujíc obavy o zdraví a nepříjemné vedlejší účinky kofeinu.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Káva - Etymologie a biologie

    EtymologiePrvní zmínka o „kávě“ v anglickém jazyce, ve formě chaoua , pochází z roku 1598. V angličtině a dalších evropských jazycích pochází káva z osmanské turecké kahve přes italskou kavárnu . Turecké slovo na druhé straně bylo vypůjčeno od arabštiny: قهوة, qahwah . Arabští lexikografové tvrdí, že qahwah původně odkazoval na určitý druh vína a dal svou etymologii zase slovesu qahiya, což znamená „nemít chuť k jídlu“, protože se zdálo, že tento nápoj otupil hlad. Existuje několik alternativních etymologií, které se domnívají, že arabská forma může zakrýt výpůjční slovo z etiopského nebo afrického zdroje, což naznačuje, že Kaffa, vysočina v jihozápadní Etiopii jako jedna, protože rostlina je v této oblasti domorodá. Termín používaný v této oblasti pro bobule a rostliny je však bunn , rodné jméno v Shoa je būn.BiologieNěkolik druhů keřů rodu Coffea produkuje bobule, z nichž se káva extrahuje. Dva hlavní komerčně pěstované druhy jsou Coffea canephora (převážně forma známá jako „robusta“) a C. arabica . C. arabica , původní a nejuznávanější druh, je původem z jihozápadní vysočiny Etiopie a náhorní plošiny Boma v jihovýchodním Súdánu a možná z hor Mount Marsabit v severní Keni. C. canephora je původem ze západní a střední subsaharské Afriky, od Guineje po Ugandu a jižní Súdán. Méně oblíbenými druhy jsou C. liberica , excelsa , stenophylla , mauritianaa racemosa .Všechny kávovníky jsou zařazeny do velké čeledi Rubiaceae. Jsou to vždyzelené keře nebo malé stromy, které mohou v případě neoříznutí vzrůstat až o 5 metrů. Listy jsou tmavě zelené a lesklé, obvykle 10–15 cm (4–6 palce) dlouhé a 6 cm (2,4 palce) široké. Květy jsou axilární a současně se rozkvétají shluky vonných bílých květů a za nimi následují oválné bobule asi 1,5 cm. Když jsou nezralé, dozrávají nažloutlé, pak karmínově zelené, a poté zaschnou. Každé bobule obvykle obsahuje dvě semena, ale 5–10% bobulí má pouze jedno; tito jsou voláni arašídy. Bobule dozrávají za sedm až devět měsíců.Coffea arabica je převážně samoopylovatelná a výsledkem je, že sazenice jsou obecně jednotné a liší se od svých rodičů jen málo. Naopak Coffea canephora , C. excelsa a C. liberica jsou nekompatibilní a vyžadují překračování. To znamená, že užitečné formy a hybridy musí být rozmnožovány vegetativně. Řízky, roubování a pučení jsou obvyklé metody vegetativního množení. Na druhé straně existuje velký prostor pro experimentování při hledání potenciálních nových kmenů.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Kultivace kávy

    Káva se obvykle šíří semeny. Tradiční způsob pěstování kávy spočívá v tom, že na začátek období dešťů se do každé jamky vloží 20 semen; polovina je přirozeně eliminována. Účinnější metoda pěstování kávy, která se používá v Brazílii, je pěstování sazenic ve školkách, které se potom pěstují venku po šesti až dvanácti měsících. Káva se během prvních několika let pěstování často potírá s potravinovými plodinami, jako je kukuřice, fazole nebo rýže. Z těchto dvou hlavních pěstovaných druhů je káva arabica (z C. arabica ) obecně více považována za kávu robusta (z C. canephora ); robusta bývá hořká a má méně chuti, ale lepší tělo než arabica. Z těchto důvodů je asi tři čtvrtiny kávy pěstované po celém světě C. arabica. Kmeny Robusta také obsahují asi o 40–50% více kofeinu než arabica. Z tohoto důvodu se v mnoha komerčních kávových směsích používá jako levná náhrada arabiky. V některých směsích espressa se používají kvalitní fazole robusta, které poskytují plnou chuť, lepší pěnovou hlavu (známou jako crema ) a snižují náklady na přísady.Nicméně, kávovník statný je méně náchylné k onemocnění než C. arabica a lze pěstovat v nižších nadmořských výškách a teplejší podnebí, kde C. arabicanebude prospívat. Robusta kmen byl poprvé odebrán v roce 1890 od Lomani, přítoku řeky Konga, a byl dopraven ze Zairu do Bruselu do Javy kolem roku 1900. Z Javy vedlo další šlechtění k založení plantáží robusta v mnoha zemích. Zejména rozšíření devastující rezy kávových listů ( Hemileia vastatrix ), vůči nimž je C. arabica zranitelná, urychlilo přijetí rezistentního robusta. Koroze kávových listů se vyskytuje prakticky ve všech zemích, které produkují kávu.Na celém světě bylo jako škůdce kávových plodin zaznamenáno více než 900 druhů hmyzu. Z toho více než třetina jsou brouci a více než čtvrtina jsou chyby. Na úrodu útočí také asi 20 druhů hlístic, 9 druhů roztočů, několik hlemýžďů a slimáků. Ptáci a hlodavci někdy jedí kávové bobule, ale jejich dopad je ve srovnání s bezobratlými menší. Obecně arabikaje citlivějším druhem bezobratlých. Každá část kávovaru je napadena různými zvířaty. Nematodes útočí na kořeny, a vroubkované brouky se vracejí do stonků a dřevin, na listy napadá více než 100 druhů larev (housenek) motýlů a můr. Masové postřikování insekticidy se často ukázalo jako ničivé, protože predátoři škůdců jsou citlivější než samotní škůdci. Místo toho se vyvinula integrovaná ochrana proti škůdcům s využitím technik, jako je cílené ošetření ohnisek škůdců a řízení plodinového prostředí mimo podmínky upřednostňující škůdce. Větve zamořené měřítkem jsou často řezány a ponechány na zemi, což podporuje parazity v měřítku, aby nejen napadly měřítko na padlých větvích, ale také v rostlině.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Zpracování kávy

     Příprava zelené kávyKávové bobule a jejich semena procházejí několika procesy, než se stanou známou praženou kávou. Bobule byly tradičně selektivně vybírány ručně; metoda náročná na práci, zahrnuje výběr pouze bobulí na vrcholu zralosti. Více obyčejně, plodiny jsou sbírány pásy, kde všechny bobule jsou sklízeny simulatneous bez ohledu na zralost osob nebo stroje. Po sklizni se zelená káva zpracovává jednou ze dvou metod - suchou metodou , jednodušší a méně náročnou na práci, protože bobule lze sbírat, a mokrou metodou., který zahrnuje fermentaci do procesu a poskytuje jemnou kávu. Potom se třídí podle zralosti a barvy a maso bobule se odstraní, obvykle strojem, a semena - obvykle nazývaná fazole - se fermentují, aby se odstranila slizká vrstva slizu, která se na fazole stále nachází. Po ukončení kvašení se fazole promyjí velkým množstvím čerstvé vody, aby se odstranily zbytky fermentace, čímž se vytvoří obrovské množství odpadní vody z kávy. Nakonec se semena suší. Nejlepší (ale nejméně používanou) metodou sušení kávy je použití sušících stolů. Při tomto způsobu se rozvlákněná a kvašená káva rozptýlí na vyvýšených postelích, což umožňuje vzduchu procházet na všech stranách kávy, a pak se káva míchá ručně. V této metodě je sušení, které probíhá, rovnoměrnější a fermentace je méně pravděpodobná. Většina africké kávy se tímto způsobem suší a některé kávové farmy po celém světě začínají tuto tradiční metodu používat. Dále je káva tříděna a označena jako zelená káva. Dalším způsobem, jak nechat kávová zrna vyschnout, je nechat je sedět na konkrétní terase a hrabat se nad nimi na slunci. Některé společnosti používají válce k čerpání horkého vzduchu k sušení kávových zrn, ačkoli to je obecně na místech, kde je vlhkost velmi vysoká.Proces praženíDalším krokem v procesu je pražení zelené kávy. Káva se obvykle prodává v pečeném stavu a až na vzácné výjimky se veškerá káva praží před konzumací. Může být prodáván praženým dodavatelem nebo může být pečený doma. Proces pražení ovlivňuje chuť nápoje změnou kávových zrn fyzicky i chemicky. Fazole klesá na váze, protože se ztrácí vlhkost a zvyšuje se její objem, což způsobuje, že je méně hustá. Hustota bobů také ovlivňuje sílu kávy a požadavky na balení. Skutečné pražení začíná, když teplota uvnitř fazole dosáhne přibližně 200 ° C (392 ° F), ačkoli různé odrůdy fazolí se liší vlhkostí a hustotou, a proto se pečou různými rychlostmi. Během pečení karamelizace nastává, když intenzivní teplo štěpí škroby v fazole, mění je na jednoduché cukry, které začínají zhnědnout a mění barvu fazole. Sacharóza se během procesu pražení rychle ztratí a při tmavších pracích může zcela zmizet. Během pražení aromatické oleje, kyseliny a kofein oslabují a mění chuť; při 205 ° C (401 ° F) se začnou vyvíjet další oleje. Jeden z těchto olejů jekofeol , vytvořený při asi 200 ° C, což je do značné míry odpovědné za aroma a chuť kávy.Třídění pražených bobůV závislosti na barvě pražených fazolí vnímaných lidským okem budou označeny jako světlé, střední, střední, střední, tmavé, tmavé nebo velmi tmavé. Přesnější metoda rozlišování stupně pečení zahrnuje měření odraženého světla z pražených bobů osvětlených světelným zdrojem v blízkém infračerveném spektru. Tento propracovaný světelný měřič používá proces známý jako spektroskopie k vracení čísla, které důsledně udává relativní stupeň vývoje pražené kávy nebo chutí.Pražení a vlastnostiTmavší pečeně jsou obvykle plynulejší, protože mají méně vlákniny a sladší chuť. Lehčí pečení mají více kofeinu a silnější chuť z aromatických olejů a kyselin, jinak zničených delší dobou pečení. Během pečení z kůže zbývající na fazole po zpracování vzniká malé množství plev. Plev je obvykle odstraněn z fazole pohybem vzduchu, i když malé množství se přidává do tmavých pražených káv, aby nasákly oleje na fazole.DekafeinaceDekafeinace může být také součástí zpracování, které kávová semena procházejí. Semena jsou bez kofeinu, pokud jsou stále zelená. Mnoho metod může odstranit kofein z kávy, ale všechny zahrnují buď namáčení zelených fazolí v horké vodě (často nesprávně nazývané proces „švýcarské vody“) nebo jejich napařování, poté pomocí rozpouštědla rozpusťte oleje obsahující kofein. Dekafeinace je často prováděna zpracovatelskými společnostmi a extrahovaný kofein je obvykle prodáván farmaceutickému průmyslu.Úložný prostorPo pražení musí být kávová zrna řádně skladována, aby byla zachována čerstvá chuť fazole. V ideálním případě musí být nádoba vzduchotěsná a skladována na chladném, suchém a tmavém místě. V pořadí podle důležitosti: vzduch, vlhkost, teplo a světlo jsou faktory životního prostředí, které způsobují zhoršení chuti kávových zrn.Skládané tašky, které spotřebitelé často nakupují, obvykle nejsou ideální pro dlouhodobé skladování, protože umožňují vstup vzduchu. Lepší balení obsahuje jednosměrný ventil, který zabraňuje vnikání vzduchu.PřípravaKávová zrna musí být mletá a vařená, aby se vytvořil nápoj. Téměř všechny způsoby přípravy kávy vyžadují, aby byly fazole mleté ​​a smíchány s horkou vodou po dostatečně dlouhou dobu, aby byla získána chuť, ale bez varu déle než na okamžik; Vařením se vytvoří nepříjemná „vařená“ chuť. Nakonec se vyčerpaná půda z kapaliny odstraní a tekutina se opije. Existuje mnoho variací jemnosti mletí, způsobů, kterými voda extrahuje aroma, dalších aroma (cukr, mléko, koření) a odstranění vyčerpaných pozemků. Ideální udržovací teplota je 79 až 85 ° C (174 až 185 ° F) a ideální teplota podávání je 68 až 79 ° C (154 až 174 ° F).Kritéria pro výběr metody zahrnují chuť a hospodárnost.Pražená kávová zrna mohou být mleta v pražírně, v obchodě s potravinami nebo v domácnosti. Většina kávy se praží a mele v pražírně a prodává se v zabalené formě, i když pražená kávová zrna lze mlít doma bezprostředně před konzumací. Je také možné, i když neobvyklé, pečit syrové fazole doma.Kávová zrna mohou být mleta několika způsoby. Burr Mill používá otočné prvky ke stříhání fazole; elektrický mlýnek rozbije fazole tím, že se tupé čepele pohybují vysokou rychlostí; a malta a tlouček rozdrtí fazole. Pro většinu metod vaření piva je fréza považována za lepší, protože mletí je rovnoměrnější a velikost mletí lze upravit.Typ mletí je často pojmenován po způsobu vaření, pro který se obvykle používá. Turecká mletí je nejlepší mletá, zatímco kávovar nebo francouzský tisk jsou nejhrubší mletí. Nejběžnější mlýnky jsou mezi extrémy; střední mletí se používá ve většině běžných domácích kávovarů.Káva může být vařena několika způsoby: vařená, máčená nebo pod tlakem.Vaření kávy vařením bylo nejčasnější metodou a turecká káva je příkladem této metody. Připravuje se rozemletím nebo rozdrcením fazolí na jemný prášek, následným přidáním do vody a přivedením do varu na dobu delší než v hrnci zvaném přesve nebo, v řečtině, bríki. Tím se získá silná káva s vrstvou pěny na povrchu a sediment (který není určen k pití), usazený na dně šálku.Kávovary vaří kávu pomocí gravitace. V automatickém kávovaru horká voda kape na kávovou sedlinu drženou v kávovém filtru vyrobeném z papíru, plastu nebo děrovaného kovu, což umožňuje vodě prosakovat mletou kávou a extrahovat její oleje a esence. Kapalina odkapává kávou a filtrem do karafy nebo květináče a utracená místa se zadržují ve filtru. V perkolátoru je vroucí voda tlačena do komory nad filtrem tlakem páry vytvořeným varem. Voda potom prosakuje půdou a proces se opakuje, dokud není ukončena odstraněním z tepla, interním časovačem nebo termostatem, který vypne ohřívač, když celý hrnec dosáhne určité teploty.Káva může být vařena namočením v zařízení, jako je frenchpress. Mletá káva a horká voda se spojí ve válcové nádobě a nechají se pár minut vařit. Kruhový filtr, který pevně zapadá do válce připevněného k plunžru, je potom tlačen dolů z horní části, aby se dno tlačilo dolů. Protože mletá káva je v přímém kontaktu s vodou, všechny kávové oleje zůstávají v nápoji, takže je silnější a zanechává více sedimentu než v kávě vyrobené automatickým kávovarem. Káva se nalije z nádoby; filtr udrží důvody dole.Metoda espresso tlačí horkou (ale nikoli vařící) tlakovou vodu mletou kávou. V důsledku vaření pod vysokým tlakem (ideálně mezi 9–10 atm) je nápoj espresso koncentrovanější (až 10 až 15krát větší množství kávy do vody, než mohou produkovat gravitační metody) a má složitější fyzikální a chemické složení. Dobře připravené espresso má červenohnědou pěnu zvanou crema, která se vznáší na povrchu. Mezi další metody tlakové vody patří Moka hrnec a vakuový kávovar.Káva může být také vařena ve studené vodě ponořením hrubě mleté ​​fazole do studené vody po dobu několika hodin, poté filtrováním.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Co je cappucciono ?

    Tradiční CappuccinoEspressa, cappuccino a latte jsou tradiční italské kávové nápoje s různou kombinací espressa a mléka. Ačkoli kávová zrna a pražení jsou stejná nebo podobná jako u kávy v americkém stylu, espressa, cappuccinos a lattes se vyrábějí pomocí speciálního stroje na výrobu cappuccina. Velmi horká voda je naplněna jemně mletou kávou, čímž se získá robustní koncentrovaná káva. Záběry espressa mohou být konzumovány bez duseného mléka pro oko-otevření pep-you-up.Cappuccinos se skládají z napěněného napěněného mléka, napůl z espressa. Mléko je napěněno ze speciálního zařízení obvykle připojeného k kávovaru. Horký vzduch a voda se víří do studeného mléka, dokud se nevytvoří správná konzistence pěny. Latte obsahuje jednu část dušeného mléka na tři části espressa. Moderní variaceMnoho Američanů nezná ani tradiční italská cappuccina. Cappuccino, která si zamilovali, jsou sladena, ochucena a často vyrobena z koncentrované směsi. Tyto speciální nápoje vyrábějí tyto lahodné nápoje na požádání. Tato moderní varianta stále sdílí stejnou pěnou složku mléka a kávové příchutě jako její evropská sestřenice.Mezi nejoblíbenější příchutě patří dvojitá moka, bílá čokoláda, lískový ořech a francouzská vanilka. Nyní jsou také populární ledová cappuccina. Tyto nápoje mají všechny ingredience sladených, horkých nápojů, ale často se připravují a jsou obsaženy v strojích s jemným stylem. Díky teplým a studeným možnostem jsou moderní varianty skvělým zážitkem po celý rok. Nemusíte se omezovat pouze na jeden druh cappuccina. Každá variace má své místo, srdce a mysl lidí po celém světě. Pokud jste vážně o své kávě nebo vážně o sobě, budete chtít chtít zacházet s chutným cappuccinem!

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Co znamená stáří pro kávu ?

    Stáří kávy se nevztahuje k šálku kávy, která seděl na ohřívací desce devět hodin. Starší káva je vlastně docela jedinečný a vyhledávaný druh kávy, který byl ponechán věkem po několik let. Je to podobné myšlence nechat víno postupem času vylepšovat, s výjimkou v tomto případě jsou to spíše fazole, které stárnou, nikoli skutečná vařená káva.Nezdá se, že by bylo významné, že celé zelené fazolky pomalu stárnou ve skladu před vařením kávy, ale stárnoucí kávové balíčky jsou příchutí, které nebudete očekávat. Neexistuje žádná jediná příchuť nebo chuťová funkce, která vyniká starou kávou, protože do značné míry záleží na tom, jakou odrůdu kávy zraje. Obecně se postupem času prohlubuje a zjemňuje, takže zde nejsou žádné světlé tóny ani kyselá chuť. Příchutě spojené se stárnoucí kávou jsou popsány jako dřevitá, karamelová, koření, ovocná a čokoláda.Chcete-li opravdu vynést chuť staré kávy, měli byste ji nechat pražené docela temně. Pokud je pečete příliš lehce, bude vám chybět mnoho jedinečných chutí, které zůstanou v zrnu. Většina stáří kávy byla uchovávána 2 nebo 3 roky a pro všechny její skvělé vlastnosti ji nabízí jen velmi málo kávových farem nebo prodejců. I když je ve věku o něco dražší, většina společností se nechce vypořádat s náklady na skladování tak horké komodity, jako jsou kávová zrna. Zralá káva tedy rozhodně není něco, co najdete na typické polici s potravinami. Káva ve skutečném věku není jen zrna které byly zapomenuté v zadní části skladu. Fazole musí být uchovávány ve správných nádobách, obvykle velkých ocelových nádobách, a pravidelně otáčeny, aby cirkulace vzduchu pokračovala. Musí však být současně udržovány vlhké, aby fazole nevyschly. Je to složité vyvažování. Budete-li chtít kávu ve věku, budete si muset najít kvalitního prodejce gurmánské kávy, a dokonce i tehdy bude těžké najít. Místa, která se specializují na kávu v indonéštině nebo na Sumatranu, mají o něco větší pravděpodobnost, že si vezmou stálou kávu, protože v těchto regionech je obvyklá praxe její výroby. Dokonce i poté, co jste pražili staré fazole, je dobré nechat je pár dní před vařením nechat „odpočinout“, aby získali nejlepší možnou chuť.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Neobvyklé využití kávy

    Neobvyklé použití pro kávu lze najít po celém domě, i když většina použití je spíše pro váš zbytek na dně šálku než pro skutečnou kávu. S tolika způsoby, jak využít zbylou kávu v nápojích, vaření a pečení, obvykle není příliš mnoho kávy navíc posezení kolem domu. Ale důvody na druhé straně, mají tendenci se vyhazovat, což znamená, že vám chybí nějaké skvělé příležitosti k jejich použití, protože existuje spousta neobvyklých použití pro kávové sedliny. Nejoblíbenější využití pro zbytky kávy je v zahradě. Jsou to skvělé ingredience pro váš kompostový koš a můžete dokonce hodit i do papírového filtru. Pokud nemáte přihrádku, můžete smíchat trochu starých pozemků přímo do půdy kolem vašich rostlin. Mravenci a další hmyz také zůstanou daleko od štiplavé kávové sedliny, takže je můžete šířit na zahradě nebo na palubě, abyste zabránili škůdcům.Máte nějaký nábytek z tmavého dřeva, s několika nevzhlednými škrábanci? Navlhčete polévkovou lžíci nebo takovou půdu z použitých pozemků a vtřete pastu do škrábanců. Káva zabarví exponované dřevo, ztmavne ho a učiní ho mnohem méně znatelným. S trochou mouky a vody můžete dokonce použít pozemek, abyste si vytvořili hračku bezpečnou pro děti, která vypadá hodně jako špína. Konkrétní recepty a pokyny naleznete na internetu. Pokud máte hodně využití pro vaše kávové základny, ale není jich dost, můžete vždy požádat místní kavárnu, aby zjistili, zda jejich rozdávají. Mnoho prodejen Starbucks své důvody ukládá, takže se musíte jen zeptat. Pokud se vám stane, že kolem vás leží nějaká náhradní káva, kterou nikdo nechcete pít, existuje několik neobvyklých způsobů použití kávy, které byste mohli vyzkoušet. Brunetní vlasy získají barevnou podporu při oplachování studené kávy, asi 3 až 4 šálky (více, pokud máte delší vlasy).Jednoduše vylijete vlasy po umytí, abyste získali větší lesk a prohloubili vaši barvu. Může dokonce ztmavnout blond vlasy. Jen se ujistěte, že je poté znovu opláchnete, protože na ručnících můžete mít skvrny od kávy. Crafters může použít trochu zbylé kávy (nebo čaje) na stárnutí papíru nebo tkaniny.Pečlivě to skvrny, takže byste měli udělat trochu testování, než si promočit svůj projekt ve staré kávy.Méně neobvyklým využitím kávy je výroba kostek ledu. Použijte je později ve své ledové kávě a nebudou vám zalévat nápoje jako běžné kostky ledu.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Mletí kávových zrn na Espresso pro perfektní šálek

    Mletí pražených kávových zrn je prvním krokem k uvolnění jejich chuti pro proces vaření, rozříznutí nebo drcení fazolí, aby se odkryla maximální plocha povrchu, z níž může horká voda extrahovat esenci kávy.Při výrobě espressa musí být kávová zrna mleta jemněji než u většiny způsobů vaření kávy. Proč? Protože proces vaření piva espresso probíhá tak rychle (odtud jeho název), musí být vodě vystaveno větší než obvyklé množství plochy, aby se maximalizovala extrakce; a proces vaření piva probíhá za tak vysokého tlaku, že mletá káva espresso musí být stlačena pevně a zhutněna, aby voda neprošla ještě rychleji, než je nutné.Správné broušení espressaSprávné mletí espressa je někdy mylně popsáno jako jemný prášek. Ve skutečnosti by správně mletá káva espresso, měla být jemnější, kterou byste použili pro odkapávací filtrační kávu, se měla přesto cítit na dotek stále jemně zrnitá a měli byste vidět, že je to mírně zrnité v délce paže když ji lžete do espresso filtru. Mysli na ideální mletí jako na podobné kukuřičné mouce.Jak dosáhnete správné mletí espressa? Mletí espressa není obtížné a můžete tak učinit pomocí stejných druhů mlýnků na kávu, jaké byste použili k přípravě běžné kávy.Můžete to udělat pomocí mlýnku na kávu typu blade zpracováním fazolí po dobu 25 až 30 sekund. Pro ještě důslednější výsledek, který nevyžaduje, abyste při broušení nastavili časovač nebo dávali pozor na hodiny, použijte mlýnek na kávu s ostřičkou, který ve skutečnosti rozdrtí kávová zrna mezi dvěma kovovými disky s hrubým povrchem. Ciferník na brusce vám umožní nastavit požadovanou jemnost broušení, posouvat brusné povrchy blíže k sobě nebo dále od sebe. Postupujte podle pokynů výrobce pro správné nastavení kávy espresso a za chvilku budete připraveni vařit kávu espresso.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Krátká, ale bohatá historie espressa

    Příběh kávy Espresso je stejně koncentrovaný jako samotný nápojHustá, černá, bohatá a voňavá káva espresso se zdá být ponořená v historii samotné kávy. Možná si budete myslet, že kávový nápoj je nesmazatelně spojen s kavárnami, které začaly poprvé vyrůstat v Itálii, v domě espressa, téměř před čtyřmi staletími.Historie kávy espressa překvapivě pochází z pouhých dvou století a nápoj a metoda vaření espressa pocházejí z Francie, nikoli z Itálie. V roce 1822 francouzský vynálezce Louis Bernard Rabaut nejprve vyvinul způsob rychlého vaření kávy průchodem tlakové páry a vody přes filtr těsně zabalený do jemně mletých kávových zrn. Jeho průkopnický výzkum vedl k prvnímu velkému espresso stroji, který vyvinul v roce 1843 Edward Loysel de Santais a který ohromil davy na výstavě v Paříži v roce 1855 tím, že uvařil 2 000 šálků kávy za jednu hodinu.Sto let zdokonalování kávy EspressoUplynulo však další půlstoletí, než italští vynálezci upravili Rabautovu a Santaisovu práci. Vyvinuli první stroje na přípravu espressa, které se podobají těm, které se dnes používají, ve kterých horká voda v páře prochází malým filtrem, který drží jednu porci jemně mleté ​​kávy a vaří jednotlivý šálek.V průběhu celého 20. století se základní pojetí nadále zdokonalovalo: účinnější nádrže na vodu a způsoby ohřevu; pružinově aktivované a hydraulické písty pro řízení průchodu vody kávou; a dokonce i elektronicky ovládané tlačítkové espresso stroje. Nejnovější fází v historii espressa a vývojem espressa je systém kávových kapslí, ve kterém předbalené, dokonale zabalené jednotlivé porce mleté ​​kávy espresso eliminují potřebu výměny mleté ​​kávy a filtrů.Ať už jsou upřesnění jakákoli, konečný produkt zůstává stejný: expresně připravený malý šálek intenzivní kávové esence: káva espresso. A po téměř dvě stě let milovníci kávy z celého světa si to užili téměř stejným způsobem: jako černé espresso nebo v kombinaci s mlékem zahřátým a napěněným párou z espressa na výrobu tak výrazných kávových nápojů jako espresso macchiato, cappuccino a caffè latte.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Ať už říkáte „Expresso“ nebo „Espresso“, stále je to skvělá káva

    Pokud je některé slovo ve světě kávy chybně napsáno nebo nesprávně vysloveno častěji než ostatní, musí to být „espresso“ - nebo je to „expreso“?Správným pravopisem těchto ultra tmavých pražených kávových zrn a hustým a temným záběrem kávy, která se u nich vaří, je skutečně káva espresso. Nenechte však kávové snoby uniknout pokusem o to, abyste se cítili špatně, pokud to řeknete nebo to hláskujete nesprávně. Jen se moudře usmívej a řekni jim, že máš pravdu v anglickém i italském jazyce. Koneckonců, „espresso“ v italštině neznamená nic jiného než „expres“ v angličtině. Takže kdo je teď chytrý?Pokud máte pochybnosti o své terminologii vy nebo nějaký kávový snob, použijte tento šikovný překladový průvodce!Expresso.Espresso káva. Termín se odkazuje na tmavou praženou použitou kávová zrna, jemně rozemletou moučku, „expresní“ styl rychlého vaření a kategorii kávových nápojů. Nejčastěji se však jedná pouze o šálek kávy espresso.Expresso káva.Espresso káva. Malý šálek intenzivní černé kávy vařený v kávovaru z espressa mletého na espresso grind.Kávová zrna Expresso.Kávová zrna Espresso. Celá kávová zrna pečená na téměř černé tmavé pečeně, která pomáhá dát kávě espresso její jedinečnou chuť.Kávovar Expresso.Kávovar na espresso. Obecně se odkazuje na širokou škálu různých elektrických kávovarů výslovně určených k vaření kávy espresso.Kávovary Expresso.Kávovary na espresso. Množné číslo "kávovar Expresso." (Viz výše.)Kávovar Expresso.Kávovar na espresso. Širší kategorie než „kávovar Expresso“ zahrnuje nejen elektrické kávovary, ale také výrobce kávovarů na varnou desku.Kávovary Expresso.Kávovary na espresso. V případě, že jste si to ještě neuhodli, je toto množné číslo kávovaru „Expresso“. (Viz výše.)Šálky Expresso.Espresso poháry. Malé šálky připomínající vaječné šálky s úchyty, dostatečně velké, aby pojaly jeden výstřel (asi 2 unce) nebo dvojitý výstřel (asi 4 unce) espressa. Francouzské demitasy jsou označovány také jako „napůl šálků“, a to nejen pro správnou velikost nápoje, ale úhledně se hodí přímo pod výtok kávovaru nebo kávovaru na espresso.Stroj Expresso.Espresso stroj. Opravdu vám teď musíme říct, kde hledat vysvětlení? (Nebo by to mělo být „esplanation“?)Stroje Expresso.Espresso stroje. Naše frustrace se stále zvyšuje.Výrobce Expresso.Výrobce espressa.Tvůrci expresů.Výrobci espressa.Lusky Expresso.Espresso lusky. Vakuově utěsněné disky jemně mleté ​​kávy espresso utěsněné uvnitř filtračního papíru nebo malé jednotlivé porce jemně mleté ​​kávy espresso utěsněné vzduchotěsně uvnitř malých vaniček podobné velikosti a tvaru jako části kávového krému, tyto tobolky jsou připraveny k vyskočení do speciálního nového plemene kávovarů pod a připravte si perfektní šálek expresu, espressa nebo cokoli, co byste mohli nazvat!

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Kupte si espresso stroj pro přípravu kávy espresso doma

    Není to tak dávno, milovníci espressa, kteří chtějí koupit espresso kávovar pro domácí použití, se museli spokojit se staromódním italským gadgetem na varnou desku známým jako „Moka pot“. Elegantní, retro-vypadající kovová směs, skládá se ze dvou komor oddělených filtrem, který drží mleté ​​kávové boby z espressa. Voda ve spodní komoře byla přivedena k varu a vytlačena kovovou trubicí přes mletou kávu; vařené espresso pak kape přes filtr a shromažďuje se v horní komoře, ze které se nalije.Pultové espresso strojeOd počátku devadesátých let bylo stále snazší koupit espresso stroje pro domácí použití. Takové modely jsou navrženy tak, aby se vešly na kuchyňský pult, a obvykle zahrnují nádrže, ve kterých je voda ohřívána na dokonalou teplotu vaření a tvorbu páry.Domácí espresso stroje jsou nyní k dispozici za širokou škálu cen, které jsou určovány převážně jejich velikostí, způsobem jejich práce, složitostí jejich konstrukce a počtem funkcí, které nabízejí. Některé z nejméně drahých domácích espresso strojů, pohybující se v ceně od 2 do 5 tisíc, jsou ty, které fungují jednoduše tlakem páry vytvořeným ohřevem vody v nádrži na vodu, který tlačí horkou vodu přes mletou kávu espresso. Mezi oblíbené značky patří kávovary Gaggia a Nuova Simonelli.Komplikovanější stroje na přípravu espressa, včetně populárních modelů vyráběných společností Gaggia a Cuisinart, které se pohybují v ceně od 3 do 9 tisíc nebo více, používají mechanismy pumpy k vytlačování vody ohřáté na ideální teplotu vaření pomocí mleté ​​kávy espresso. Samostatná nádrž ohřívá vodu na ideální parní teplotu pro espresso na bázi mléka.Nejdražší kávovary na espresso všech používají píst k vytlačování ohřáté vody mletou kávou espresso, přičemž sledují základní konstrukci některých z nejstarších modelů kávovaru v historii espressa a stále se používají v mnoha tradičních kavárnách dnes. Modely vyrobené tak zkušenými společnostmi na výrobu espressa, jako jsou Pavoni a Riviera, se mohou pohybovat v rozmezí od 9 do 17 tisíc nebo více, v závislosti na jejich velikosti a designu.Nejnovější revoluce v přípravě kávy espresso však dává velký šálek kávy espresso na dosah jakéhokoli rozpočtu. Můžete si koupit stroje na espresso, které používají systém pod za méně než 100 dolarů, a tyto stroje přinášejí do procesu výroby espressa přesnost, spolehlivost a snadné vyčištění.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Základní pravidla degustace kávy

    Stejně jako znalci kvalitního vína procházejí propracovaným rituálem, aby ochutnali a posoudili první sklenici z láhve, také odborníci na kávu provádějí pečlivý proces, aby posoudili jaká je kvalita kávových zrn. Tento proces je obecně označován jako „baňkování“ kávy, ačkoli se někdy používají i pojmy „ochutnávka“ nebo „testování šálků“.Káva se provádí na několika různých místech zabývajících se obchodem s kávou: na kávových plantážích, na regionálních nebo národních kávových deskách, v kancelářích nebo skladech vývozců nebo dovozců kávy a ve společnostech, které praží a prodávají kávu veřejnosti. Lidé, kteří posuzují kávu, musí mít nejen dobře disciplinované chutě, ale také se obecně musí vyhýbat silným nebo mastným jídlům, alkoholu, cigaretám nebo čemukoli jinému, co by mohlo otupit jejich smysly.Proces profesionálního vaření kávyPři přípravě na kávu se vzorek čerstvých kávových zrn čerstvě praží na celkem světlou barvu, protože tmavší pražení může maskovat nedostatky v kávových zrnkách. Poté se 1 lžíce pražených kávových zrn hrubě rozemele a vloží do 6-unce sklenice nebo porcelánového šálku. Na kávu se nalije čerstvě převařená voda o teplotě 210 ° F, která se nechá několik minut neporušená.Poté začíná skutečně ochutnávka kávy. Cupper přiblíží nos k šálku, aby vdechl aroma, zatímco prorazí plovoucí kávovou sedlici lžičkou kovové polévky. Poté, co se půda usadila, zvedne cupper lžíci sládky na rty, rychle ji nasaje, aby ji provzdušnil, a pak plivl chuťové pupeny, než ji vyplivne. Poté jsou všechny chuťové a kávové příchutě pozorovány a zapisovány do poznámek o chuti. (Viz Coffee Speak pro glosář terminologie ochutnávky.)Užívání technik ochutnávky kávy domaI když nemusíte procházet stejným propracovaným přípravným procesem, který se používá v profesionálním kafe, můžete také využít základní přístup a filozofii k rozšíření a prohloubení vlastního požitku z kávy při každé ochutnávce kávy.Když narazíte na novou rozmanitost nebo směs kávy, nalijte si šálek černé a neslazené při prvním pokusu. Před prvním douškem podržte šálek až k nosu a zhluboka nadechněte, vezměte v úvahu jeho vůni, jak bohatá je vůně a jakékoli poznámky, které odhalíte jiné vůně připomínající například čokoládu, ovoce nebo květiny.Poté si dejte první doušek, nasávejte trochu vzduchu, když si kávu pijete kolem úst. (Nevyplivujte ji však profesionálem! Nebojte se ji spolknout.) Když je káva stále v ústech, zkuste si všimnout jejích různých chutí, stejně jako úrovně kyselosti a hustoty nebo plnosti - cítil to; pak si všimněte chutí a vůní, které přetrvávají poté, co opustí vaše ústa. Možná si také všimnete, jak se vaše vnímání mění s následnými doušky, zejména když se teplota kávy ochladí.Pokud máte z průzkumu kávy nadšení, věnujte malý notebook zaznamenávání dojmů z různých druhů kávy, směsí a pečení. S každým novým zážitkem z ochutnávky kávy se stáváte stále více odborníkem na potěšení z kávy.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Pití kávy ve světě

    Během více než tisícileté historie kávy si různé země a společnosti po celém světě vyvinuly širokou škálu rozmanitých zvyklostí při pití kávy. Vzorkování kávy, jak si různé kultury užívají, může představovat fascinující světové turné, které je zcela poháněno vonícím vařením.Na Středním východě a v nejvýchodnějších zemích středomořské Evropy, kde pití kávy vzkvétalo poprvé téměř před tisíciletím, se káva stále těší časem oceněným způsobem připraveným ve stylu, který se téměř všeobecně stal známou jako turecká káva (s výjimkou v Řecku, kde se pyšně nazývá řecká káva). Pražená kávová zrna jsou velmi jemně rozdrcena a kombinována s cukrem a vodou a někdy i sladkým kořením, jako je kardamom, hřebíček nebo skořice, v mosazném hrnci s dlouhým držadlem zvaném ibrik, mírně užším nahoře než na dně, aby se usnadnilo vytváření dobrá hlava z pěny. Směs se třikrát uvede do varu; pak se hustá, napěněná vařečka nalije do malých šálků k usrkání. Vyprázdněné šálky mohou být převráceny na talíře, aby dovnitř vytvořily kalné podklady. Jakmile se urovná,V Itálii jsou intenzivní malé šálky kávy espresso po celý den usrkávány z kaváren, které se táhnou ulicemi velkých i malých měst. Naproti tomu francouzské zvyky pití kávy začínají dnem velkými miskami café au lait, které kombinují silnou kávu „french roast“ s téměř stejnými částmi horkého mléka, což je nápoj ideální pro namáčání čerstvě pečených máslových croissantů. Také Holanďané a Skandinávci upřednostňují mléčnou ranní kávu, která doprovází pečivo nebo chleby, kterými začínají své dny.Vídeňské kavárny jsou nedílnou součástí kultury rakouského hlavního města a na různých místech upřednostňují určité skupiny lidí. Historická kavárna Landtmann, která se nachází poblíž Burgtheateru, je milována herci a také si užívá slávy za to, že byla oblíbeným hangoutem Sigmunda Freuda. Cafe Hawelka přitahuje intelektuály a umělce. Café Sacher v blízkosti opery si užívá slávy nejen díky svým elegantním schůzkám, ale také díky tomu, že je rodištěm jednoho z nejvíce dekadentních doprovodů, které si lze pro kávu představit: Sachertorte, který kombinuje vrstvy čokoládového piškotového dortu, čokoládového másla, meruňkového džemu, a horkou čokoládovou polevou. Sousední Němci si mezitím vychutnávají bohatý, jemný šálek kávy během ranních nebo pozdně odpoledních shromáždění, které pojmenovali po nápoji v 19. století,Evropská láska k kávě se rozšířila i do Nového světa i mimo něj. Brazilci se vzbudili v kavárně, místní káva se uvařila na dvojnásobnou sílu a pak naředila stejným objemem horkého mléka. Poté pijí až čtyřicet malých šálků denně na hlavu silného, ​​černého cafezhina a řadí je mezi nejzajímavější pijáky kávy na světě. Mexická kavárna de la olla se vaří v hliněném džbánu se surovým cukrem bohatým na melasu zvaným piloncillo a tyčinky skořice. Americké kávové návyky sahají od dobrých, jemných kapajících vat, které se tradičně podávají v restauracích a neustále doplňují inteligentní servírky do mírně hořké, čekankové kavárny New Orleans au lait, často užívané u smažených koblih známých jako beignety; pro sofistikované,Celní zvyklosti na pití kávy byly dokonce z celého srdce přijaty zeměmi, které tradičně upřednostňují čaj. Pivovar najdete v jižní Indii, která je také zemí, kde se pěstuje káva. A vášeň pro všechno západní v současném Japonsku vedla k rozsáhlému pití japonské kávy, a to jak ve vařené formě, tak v široké škále oblíbených konzervovaných a lahvových studených kávových nápojů.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Jak si vybrat nejlepší kávová zrna

    Jaká jsou nejlepší kávová zrna ke koupi? To je zcela subjektivní záležitost, určovaná stejně osobním vkusem, jako neuvěřitelně širokou nabídkou kávových zrn na prodej.Nejprve přemýšlejte o tom, jaký druh kávy se vám líbí. Dáváte přednost bohatému, ale jemnému šálku kávy, aby vás uklidnil do dne? Nebo chcete, aby trhl silný černý kávový espresso, aby skočil do mozku, ať už samostatně nebo v kombinaci s napařeným mlékem pro cappuccino nebo caffè latte? Chtěli byste světlou, lehkou kávu vařit na poledne nebo pozdě odpoledne otvírák na oči? Nebo složitější šálek kávy, který vás zve k přemýšlení? Je vášnivě sladká aromatická káva vaší představou o perfektním dezertu po večeři? Nebo si přejete bohatou kávu bez kofeinu, kterou si můžete vychutnat před dobrým nočním spánkem?Samozřejmě neexistuje žádná správná odpověď. Různé druhy dne, různé nálady a různé typy příležitostí mohou vyžadovat různé druhy kávových zrn. Takže nejlepší kávová zrna pro vás může být výběr různých druhů kávových zrn.Kde nakupovat nejlepší kávová zrnaKdysi dávno, tak dávno si většina lidí koupila své kávové boby v supermarketu. V současné době existuje téměř celá řada možností. Kávová zrna najdete v jedné z gurmánských kaváren a specializovaných kaváren, které se zdají být téměř v každém bloku v každém velkém městě i malém městě. Můžete také najít kvalitní kávová zrna k prodeji v gurmánských obchodech, tzv. Diskontní řetězce „big box“, dárkové obchody, knihkupectví, koblihy, pekárny a mnoho dalších míst, která uspokojují lidi s rozlišením dobrého vkusu . Kávová zrna pro labužníky jsou nabízena k prodeji prostřednictvím katalogů zásilkových objednávek, ať už jde o obecné dárkové katalogy, gurmánské katalogy nebo katalogy speciálně věnované prodeji nejlepších kávových zrn,Nejzajímavější ze všech je bezpočet míst, která dnes na internetu prodávají gurmánská kávová zrna. Najdete umístění webových stránek pro všechny hlavní rozšířené značky kávy a také pro většinu regionálních a dokonce místních značek kávy. Některé webové stránky se věnují pouze prodeji nejlepších exotických kávových zrn z konkrétních zemí nebo regionů, jako je například jamajská káva Blue Mountain nebo havajská káva Kona. Gurmánské kavárny mají také silnou přítomnost na internetu.Jak si vybrat nejlepší kávová zrnaNejlepší kávová zrna lze nalézt na většině míst, kde se kávová zrna prodávají, od supermarketů po kavárny, dárkové obchody až po katalogy zásilkových služeb na internetu. Tajemství výběru nejlepších kávových zrn nelze nalézt ani tak ve způsobu, jakým si je koupíte, tak při pečlivém zvážení jejich výběru.V první řadě jsou nejlepší kávová zrna, čerstvě pražená kávová zrna. Vyhledejte zdroj, který naznačuje, že prodává pouze čerstvě praženou kávu. Jak můžeš říct? Při nákupu v obchodě si vyberte ten, který podniká živě a proto jeho inventář poměrně rychle převede. Mnoho menších kaváren praží kávová zrna v areálu; a větší řetězce obchodů dostanou pravidelné dodávky čerstvě pražených kávových zrn. Pokud se podíváte na fazole, vyberte pouze ty, které mají vzhled vysoce kvalitních fazolí, celých a atraktivních, s dobrou, příjemnou kávovou vůní.Pokud již byla kávová zrna zabalena, rozhodněte se pro ty, které byly vakuově baleny, aby byla zajištěna jejich čerstvost. V supermarketech také hledejte kávová zrna, která byla také vakuově balena, abyste se ujistili, že po otevření budou stejně čerstvé, jako v den, kdy byly praženy. Pokud je to možné, zkontrolujte datum balení na obalu a uveďte, zda jsou kávová zrna stále ve špičkovém stavu.Svěží je také nákup kávových zrn prostřednictvím zásilkové objednávky nebo z webových stránek. Mnoho takových kávových společností na svých webových stránkách řekne, jak často pečou svůj produkt, nebo nabízí ujištění, že dodávají pouze čerstvě pražená kávová zrna. Renomované kavárny, které rozesílají zásilky na pravidelných a pečlivě naplánovaných suterénech, budou také pravděpodobně poskytovat svým členům nejlepší čerstvě pražená kávová zrna.Ať už je zdroj jakýkoli, zkuste si koupit celou kávu, nikoli mletou. Celá kávová zrna drží jejich chuť déle, zatímco mletí kávy je prvním krokem k uvolnění její chuti pro vaření. Nejlepší kávová zrna, kterou si můžete koupit za skvělý šálek kávy, bude vždy celá kávová zrna, na kterou budete čekat, až ji rozdrví těsně před vařením.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Získejte správnou přípravou z kávy to nejlepší

    Příprava perfektního šálku kávy je ideální na dosah kohokoliv. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel a zvolit způsob přípravy kávy, který vyhovuje vašemu osobnímu vkusu a vašemu životnímu stylu.Tipy na vaření kávyPři vaření jakéhokoli druhu kávy mějte na paměti následující jednoduchá pravidla:Začněte čerstvou pokojovou teplotou nebo studenou vodou. Chuť vody nebo její nedostatek bude mít vliv na šálek kávy. Používejte pouze vodovodní vodu s dobrou chutí nebo filtrovanou nebo balenou vodu.Začněte kvalitními čerstvě praženými kávovými zrny. Vyberte si kávu, která se vám líbí, a ujistěte se, že zrna byly čerstvě upečené krátce předtím, než jste je koupili, a poté je doma správně uložte.Kávu mlijte těsně před použitím. Chcete-li získat nejlepší chuť, namelte kávu těsně před vařením a použijte mletou kávu, která vyhovuje metodě vaření kávy. (Viz Mletí kávy.)Mít správný poměr kávy k vodě. Na každých 6 uncí (180 ml) vody použijte 2 polévkové lžíce (30 ml) mleté ​​kávy a upravte proporce podle chuti silnější nebo slabší kávy.Udržujte varné zařízení v čistotě. Kávové oleje se mohou sbírat na filtračních koších a v karafách, otáčet žluklý a dávat kávě „off“ chuť. Pivovarské vybavení po použití vždy důkladně umyjte horkou mýdlovou vodou; poté dobře opláchněte, abyste odstranili všechny zbytky mýdla.Použijte vodu hned od varu. Optimální teplota vaření je mírně pod bodem varu vody. Dobré automatické kávovary regulují teplotu pomocí termostatu. Pokud vaříte a vylijete vodu do kávového filtru nebo do kávové konvice francouzského lisu, přiveďte vodu k varu, vyjměte ji z ohně a před nalitím počkejte několik sekund.Metody vaření kávyVezměte si výběr z mnoha způsobů, jak vařit skvělý šálek kávy. (Viz také recenze kávovarů.) Přestože existuje široká škála kávovarů, většina lze rozdělit do čtyř základních kategorií. (Viz také Espresso Making, kde najdete pokyny k vaření tohoto konkrétního druhu kávového nápoje.)Dripper.Ať už je voda vařena a nalita ručně, nebo elektricky zahřívána a automaticky odkapávána, tato metoda extrahuje chuť kávy tím, že prochází horkou vodou mletou kávou v porézním papírovém filtru a kape do jednotlivé šálky, skleněné karafy nebo termosky. .Frenchpress.Jedná se o zdokonalení staromódní metody vaření kávy, při které je káva namočena do džbánu horké vody. Francouzská kávová konvice nebo plunžrová nádoba je válcová a rovná, s rukojetí a zakřivenou hranou pro nalití. Nahoře je umístěno víko, jehož středem prochází tyč připevněná k jemnému kovovému síta navržená tak, aby pohodlně zapadla do hrnce. Po požadované době máčení, obvykle asi 5 minut, je tyč stlačena dolů a síto tlačí veškerou pomletou kávu na dno nádoby, po které se káva nalévá.Cedník.V tomto staromódním kávovaru voda vaří ve dně hrnce a stoupá skrz dutý kovový stonek, odkapávající mletou kávou drženou v perforovaném kovovém koši. Pivovar takto cirkuluje a stává se stále silnějším. Přelepená káva může mít nepříjemně hořkou chuť a tato metoda se již široce nepoužívá.Vacuum pot.V této geniální metodě, která se stále používá a nedávno se přizpůsobuje do elektrické automatizované formy, voda přichází k varu ve spodní části dvou komor, stoupá trubicí do horní komory, kde mletá káva potom ve vodě máčí. Po odstranění tepla se spodní komora ochladí a dokonale uvařená káva pak kape zpět do dolní komory pro nalití a podávání.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Celosvětové výhody nákupu kávy Fair Trade

    Pouze hodnota oleje převyšuje hodnotu kávy jako mezinárodní komodity. Odhaduje se, že po celém světě 25 milionů lidí pěstuje kávu nebo jinak pracuje na jejím zpracování, přepravě nebo prodeji. Bohužel, mnoho světových kávových plantáží začalo před staletími, dlouho před rozvojem globálního povědomí o lidských právech, a většina lidí zapojených do pěstování plodin dnes žije v chudobě. Cílem hnutí Fair Trade Coffee je změnit tento nešťastný scénář.Koncept spravedlivého obchodu byl zahájen koncem padesátých let 20. století vývojem tzv. „Alternativních obchodních organizací“ ve Spojených státech a Evropě, jejichž cílem bylo nakupovat potravinářské plodiny přímo od místních družstev drobných zemědělců ve třetích zemích. Vystřihováním prostředníků mohli ATO platit spravedlivější ceny těm lidem, kteří skutečně pěstovali plodiny, což jim umožnilo užívat si více živých mezd. Kávy pěstované a nakupované tímto způsobem byly nejprve certifikovány jako „Fair Trade“ v Holandsku na konci 80. let a používání takových certifikačních programů se od té doby rozšířilo do 17 různých zemí dovážejících kávu, včetně Spojených států na konci 90. let. Káva Fair Trade se nyní dováží ze zemí Latinské Ameriky, Karibiku, Afriky a Asie a prodává se pod více než 100 značkami včetně Starbucks,Ještě více výhod spravedlivého obchoduVýhody kávy Fair Trade přesahují rámec samotného poskytování životních mezd. Zapojená družstva se také věnují zlepšování zdravotní péče a vzdělávání svých obyvatel. Pěstitelé spravedlivého obchodu se rovněž zavazují nepoužívat dětskou práci nebo nucenou práci. Mají také tendenci praktikovat zemědělské metody, které chrání životní prostředí, zachovávají lesy, méně využívají chemická hnojiva a pesticidy a praktikují zemědělské metody smíšené plodiny, které pomáhají chránit a doplňovat ornou půdu. Zvýšené příjmy zemědělských účastníků spravedlivého obchodu také vedou k větší ekonomické nezávislosti jejich národů.Když si koupíte kávu Fair Trade, mějte na paměti, že štítek „Fair Trade Certified“ nebo „Fair Trade Federation“ se vztahuje pouze na produkty, na kterých je skutečně uvedena. Přítomnost těchto štítků neznamená, že všechny kávy prodávané touto značkou jsou nezbytně výrobky spravedlivého obchodu, ačkoli stále více společností se každý den věnuje spravedlivému obchodu a všem výhodám, které přináší.

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Káva bez kofeinu a účinky kofeinu

    "Mysl je vzbudena a nápady vylévají jako prapory Grande Armée." To je způsob, jakým francouzský spisovatel Honoré de Balzac z 19. století popsal vliv kávy na jeho představivost, což je zážitek podobný účinku otevírání očí na tolik milovníků kávy.Za povzbuzující schopnosti kávy připisujte C8H10N4O2, alkaloidní chemickou sloučeninu nazývanou také „1, 3, 7-trimethylxanthin“, běžněji známou jako kofein. Také inspirujte vývojem bezkofeinové kávy tyto vzrušující síly.Hladiny kofeinu v vařené kávě a kávě EspressoKofein, který se přirozeně nachází nejen v kávě, ale také v čajových a čokoládových výrobcích, se přidává do mnoha nealkoholických nápojů a také do aspirinu. Koncentrace kofeinu je však nejvyšší u kávy. Pět uncí šálku pravidelné kávy vařené v kapkách obsahuje v průměru 115 mg kofeinu, zatímco stejné množství perkolizované kávy je v průměru 80 mg a instantní kávy asi 65 mg. Naproti tomu šálek čaje stejné velikosti má mezi 20 a 50 mg v závislosti na době vaření a šálek horké čokolády asi 5 mg. Dvoudenní snímek espressa, který je koncentrovanější než běžná káva, obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.Bez ohledu na zdroj a koncentraci kofeinu trvá asi 45 minut, než se vstřebá do krevního řečiště. Vědci zjistili, že zvyšuje aktivitu mozkových buněk a současně omezuje krevní cévy v mozku. V reakci na tuto zvýšenou aktivitu hypofýza uvolňuje adrenalin, zvyšuje tepovou frekvenci a způsobuje, že játra posílají cukr do krevního řečiště. Tak kofein způsobuje zvýšený pocit vědomí, jeden z hlavních potěšení, které nabízí pití kávy.Způsoby výroby kávy bez kofeinuNěkteří pijáci kávy si samozřejmě chtějí užít potěšení z chutí a vůní kávy bez výsledné bdělosti, zejména když si večer vezmou kávu.To byla inspirace pro kávu bez kofeinu, dosaženou procesem propagovaným v Německu již v roce 1820 a poprvé spuštěným v komerčním měřítku v této zemi v roce 1906. Klasická technika bezkofeinu, která se v současnosti stále hojně používá, začíná napařováním zelených kávových zrn, baculatá je a dělá je více porézní. Fazole se pak smísí s rozpouštědly methylenchloridem nebo ethylacetátem, které odstraní většinu kofeinu, aniž by ovlivnily éterické oleje, které jsou zdrojem chuti kávy. Následné napařování odstraní poslední stopy chemikálie.Další metodou bez kofeinu kávy, kterou upřednostňují milovníci kávy, kteří nemají rádi myšlenku, že by jejich káva byla vystavena chemickým rozpouštědlům, je švýcarská vodní dekafeinace, která byla poprvé vyvinuta ve Švýcarsku ve 30. letech 20. století. Jednoduše řečeno, zelené kávové boby jsou namočeny ve velmi horké vodě, ve které je jejich kofein rozpuštěn. Výsledný extrakt se filtruje přes aktivní uhlí, aby se odstranil kofein, a kapalina, která obsahuje některé aromatické sloučeniny, se pak znovu praží kávovými zrny, než se praží.Ať už se použije jakýkoli postup, výsledná káva je v průměru 97 procent bez kofeinu, s vařeným 5-uncovým šálkem obsahujícím v průměru pouze 3 mg kofeinu - a více než dost dobré kávy, která vzbudí smysly, aniž by se piják kávy probudil!

    06. august 2019 - Napsal: Admin

  • Průvodce cuppingem pro začátečníky

     Jsem tu, abych vám řekl, že cupping není zdaleka tak zastrašující, jak jsem si myslel, že to bylo tehdy! Se správným vybavením (nebo trochu vynalézavostí) byste mohli začít cupping tento týden. Ale nejdřív… Co je to vlastně šálek kávy?Pro mnohé z nás může být cupping snadným způsobem, jak porovnat několik káv a vyzkoušet naše chuťové pohárky, ale pro oficiální účely je cupping standardizovaný proces používaný k hodnocení kávy po celém světě. Z farmy do vašeho hrnečku budou vzorky kávy ochutnávány znovu a znovu, aby byla zajištěna kvalita finálního šálku. Na nejvyšší úrovni certifikovaní srovnávače Q používají srovnávací protokol spolu s baňkovým formulářem SCA k třídění káv na stupnici 100 bodů. Šálek tímto způsobem může být pečlivý a vyžaduje velmi přísné protokoly a postupy k zajištění konzistence mezi lidmi, káva na kávu.Pražení bude také často pohánět svůj produkt, aby zkontrolovali vady pečení a konzistenci, a aby činili informovaná rozhodnutí o jakýchkoli aktualizacích, které by mohli chtít udělat v praženém profilu kávy. Kromě času na pražení by to mohla být ta nejcennější dovednost pro pražce, aby zjistil, zda peče pro maloobchod nebo na domácím stroji pro sebe a své přátele.Dokonce i v kavárně je cupping neocenitelné - někdy vybrat kávu, kterou chcete dát na bar, nebo zejména pracovat na vývoji patra pro baristy (a doufejme, že členy komunity!) V obchodě. Mnoho lidí má šanci poprvé se zapojit do své oblíbené kavárny nebo místní pražírny, takže pokud si nejste jisti, zda se chcete sami potápět, dávejte si pozor na jakékoli veřejné akce bagrování ve vaší oblasti.Ale nemusí to být tak vážné a každý může těžit z cuppingu! Neexistuje lepší způsob, jak se v kávě naučit, co se vám líbí, vycvičit si patro, aby zřetelněji chutnalo, a vyvinout slovní zásobu, která vám pomůže konkrétněji hovořit s ostatními o kávách, které máte rádi. cupping opravdu vyžaduje jen několik nástrojů, a mnoho z nich již pravděpodobně najdete ve vaší kuchyni. To znamená, že s trochou zájmu a několika hrstkami kávy může kdokoli (a měl by) šálek kávy ve své kavárně, pražírně a doma! Zařízení - Vše, co potřebujete k úspěchu.Káva (samozřejmě)Budete potřebovat jen trochu kávy, kterou odebíráte (možná 25 gramů dávejte nebo berte). cupping funguje nejlépe jako srovnávací degustační cvičení, když máte k dispozici různé druhy káv. Mít alespoň 2 kávy kolem, ale 3-5 může být vhodnější.MlýnekStejně jako při vaření piva i při cuppingu záleží na konzistenci. Kvalitní mlýnek na zrna bude mít obrovský vliv na kvalitu ve vašem šálku, a pokud jste ochotni použít trochu loketního tuku, můžete získat něco hezkého za relativně nízkou cenu.VodaJiž dříve jsme se zabývali významem kvalitní vody a pití kávy se v tomto ohledu neliší od vaření. Aspoň se ujistěte, že vaše voda je sama o sobě bez zápachu a chuti. Pokud jste však vážně chutnali tyto kávy na jejich plný potenciál, určitě zvažte investice do úpravy vody nějakého druhu. Voda třetí vlny by byla dobrou volbou pro výrobu malého množství skvělé vody podle potřeby.Rychlovarná konviceVe skutečnosti nějaký druh konvice bude fungovat tak dlouho, dokud má dostatek teplé vody pro všechny vaše vzorky, takže se to jako základní nebo jako ozdobný , jak byste chtěli.LžícePokud již máte k dispozici lžíce s relativně širokými nebo hlubokými miskami, není nutná speciální baňka , ale mohou být docela v pohodě.Extra poháryVíceúčelový. Použijí se k propláchnutí lžic mezi vzorky, ke sbírání všeho, co skimujete z horní části vzorků, a může být dobrý nápad ponechat si jednu vyhrazenou pro spitoon, takže nechtěně nepijete více kávy, než máte na mysli. .VáhaPřednostně něco, co dostane přesnost jako 0,1 gramu.Ručníky / handryS tolika šálky plnými tolika tekutinami je nejlepší se připravit.Poznámkový blok / tužka (pokud jste zapisovatelem poznámek)Nemusíte si dělat poznámky, jak jste postupovali, ale pokud porovnáváte více než několik káv, může to být neuvěřitelně užitečné pro zapamatování si toho, co jste zažili brzy nebo uprostřed cupping.Časovač / stopkyPokud máte smartphone, stopky v aplikaci Hodiny budou perfektní. Standardní kuchyňský časovač bude mít obvykle také funkci „odpočítávání“, nebo jakékoli analogové hodiny z druhé ruky budou pracovat jistě.  Proces - Nyní, když už máte vybavení, co děláte se všemi těmito věcmi?Ujistěte se, že jste shromáždili vše, co potřebujete! cupping může být příležitostné, ale existují kroky, které jsou časově citlivé, takže připravenost pomůže všem hladce.Odvážte dávky kávy do misek / šálků, které plánujete použít. Je důležité znát objem vašich cév, protože je důležitý poměr konzistence - 60 g / l je poměr, který uslyšíte mnoho profesionálů v jejich pravidelných cuppingu.Zajistěte si ohřev vody a mletí kávy. Před mletím kávy, kterou chcete odebrat, rozemelte malé množství každé kávy. Tím se snižuje pravděpodobnost „křížového opylení“ z kávy na kávu. Rozdrťte se na nastavení, které byste použili pro kapající kávu nebo jen na dotek hrubší, což pomůže vaší kávě zůstat příliš daleko od přílišného vytažení v šálku příliš rychle.Vůně může být zábavným vhledem do toho, co by na vás mohlo čekat!Spusťte časovač a nalijte horkou vodu (208 ° F / 97 ° C v konvici) na každý vzorek. Naplňte každou nádobu úplně a udělejte vše, co je v našich silách, nasycení všech kávových zrn, aniž byste je vylili z baňky.Dejte svým vzorkům další dobrou kontrolu vůně. Rozdíl mezi vůní suché kávy a vůní, kterou nyní vydává, může být drastický!Když váš časovač zasáhne 4 minuty, udělejte každému vzorku rozruch, abyste rozlomili kůru na vrcholu. Použijte rovnoměrný vzorec míchání od šálku k šálku (např. 3 se míchá ve směru hodinových ručiček) a nezapomeňte opláchnout lžíci mezi každým vzorkem.Toto je poslední fantastická příležitost zkontrolovat vůni. Když rozbijete kůru, bude to něco čichového výbuchu, protože těkavé aromatické látky konečně dostanou šanci uniknout do vzduchu.Pomocí dvou lžiček odstraňte z horní části vzorků veškerá kávová zrna / bubliny.Počkejte trpělivě. Nyní je ten pravý čas, abyste si na lžíci dostali čerstvou oplachovou vodu, popíjeli trochu vody nebo vyfotili obrázek a chlubili se svými přáteli online.Asi za 14 minut ve vašem časovači by vzorky měly být dostatečně chladné, aby začaly ochutnávat. Vezměte malé množství kávového louhu na lžíci a vyklouzněte pryč. Akční akce nemusí být dramatická, protože je to opravdu jen pro rozprašování kávy přes vaše patro, aby vám pomohlo ochutnat. Pro kohokoli, kdo by se mohl chlupat, může namísto standardní hlučné alternativy pracovat s kávou kolem vašeho patra.Neustále chutnejte a zapisujte si poznámky, dokud se vzorky kávy nezačnou blížit pokojové teplotě (obvykle mezi 20 a 25 minutami v závislosti na vaší nádobě).Uvažujte a povídejte si o kávách se svými baňkovými partnery! Sdílení vašich poznámek a slyšení dojmů jiných lidí ze stejných káv bude tím, odkud vzejde skvělý náhled, zejména proto, že smyslová paměť každého člověka se může tak široce lišit. Obecně se považuje za standardní protokol, aby se myšlenky a reakce na sebe držely až do konce cupping jako zdvořilost - to zajišťuje, že nechtěně neovlivníte názor někoho jiného, ​​což každému umožní získat nezaujatý smyslový zážitek.To je vše - ty jsi cupper! zdroje:Admin. “Výběrová Káva.” Vokafi.cz, https://vokafi.cz/page/pruvodce-svetem-kavy?post=828.

    18. october 2019 - Napsal: Admin

  • Můžete jíst kávová zrna?

    Možná vám dojdou dveře a nemáte čas vařit čerstvý hrnec , možná jste právě dostali zajímavý pytel fazolí a stěží se můžete dočkat, až to zkusíte trochu, nebo možná jste jen zvědaví. Ať už uvažujete o jakémkoli uvažování, zjistíte-li, že přemýšlíte o konzumaci kávových zrn, jste na správném místě pro odpovědi.Krátká odpověď zní ano, můžete zcela jíst kávová zrna - ale tuto otázku vezmeme v úvahu při pohledu na několik různých druhů fazolí.Kávové třešněVěřte tomu nebo ne, káva ve skutečnosti začíná jako ovoce podobné třešni. Fazole, které známe a milujeme, jsou vlastně tvrdé vnitřní jámy těchto podivných plodů, a tak začneme na začátku a mluvíme o jídle samotném.Tyto malé plody ve skutečnosti nemají kolem svých semen mnoho masa - jen tenkou vrstvu vlákniny a mazlavých látek - ale pokud byste měli toto maso odloupnout a ochutnat, můžete být trochu překvapeni. Protože téměř všechno, co považujeme za výrazné kávové tóny, vyjde až při pražení, tyto třešně ve skutečnosti nic takového jako váš ranní šálek nemají.Ve skutečnosti díky této masité ochraně kávové třešně ve skutečnosti chutnají pozoruhodně sladce. Pokud jste velmi motivováni k tomu, abyste porozuměli všemu, co se při výrobě kávy děje, vyplatí se ochutnat celou rozmanitost a přemýšlet o tom, jak porovnávat. Při dostatečném počtu zkušeností mohou znalci kávy začít v těchto třešních rozeznávat výrazné odrůdové rozdíly - a právě tyto jemné variace naznačují dramatické rozdíly, které se vyskytují po pečení.Zelená fazole - Můžete jíst syrové kávové boby?Tyto takzvané „zelené fazole“ nejsou nic jiného než zelenina. Ve skutečnosti je zelené fazole jednoduše termín pro kávová zrna, která byla zbavena svého ovoce, ale dosud nebyla pražená.Je zajímavé, že fazole v této fázi jsou skutečně neuvěřitelně odolné a odolné. Po správném usušení mohou být tyto fazole dodávány po celém světě bez přílišných starostí. To znamená, že se zelená kávová zrna v mnoha ohledech považují za komoditu, podobně jako cukr nebo bavlna. Tyto fazole samy o sobě nejsou zvlášť zajímavé a jejich chutě se téměř vůbec nezmění.Pravděpodobně by nebylo příliš příjemné kousnout do jedné z těchto tvrdých fazolí. Očekávejte dřevitou strukturu a koláčovou chuť. Z tohoto důvodu se snack na zelených kávových zrnách nikdy nedotkl - doporučujeme vám však pokračovat a zkusit některé, pokud jste zvědaví.Můžete jíst pražená kávová zrna?V této fázi zpracování těchto bobů jsme konečně dospěli k něčemu, co by mělo být známé. Představte si násypky lahodně vyhlížejících fazolí nad vašimi oblíbenými baristy nebo aromatickými fazolemi, které můžete vyzvednout v obchodě s potravinami - o tom teď mluvíme.Ačkoli to není příliš obyčejné jíst tyto pečené fazole na vlastní pěst, to se stává pořád. Například, pražírny kávy do nich rutinně kousají, aby sledovaly svůj proces, a zvědavé domácí baristy by neměly mít žádné pochybnosti o odběru vzorků fazolí před vařením.Ve skutečnosti pražení přináší všechny zajímavé příchutě a aroma v kávě. Všechny tyto fazole budou mít příjemnou chuť a všechny se budou mírně lišit.Neváhejte chomp na těchto fazolí - ale buďte opatrní při jídle příliš mnoho. Ve skutečnosti, protože jsme konečně dospěli k formě kávových zrn, která je ve skutečnosti docela lákavá a může vést k mnoha snackům, stojí za to diskutovat o zdravotních výhodách a obavách z konzumace kávových zrn.Zdravé efektyKofeinObecně platí, že není příliš mnoho obávat, pokud jde o občerstvení na kávová zrna. Největším problémem by byla konzumace kofeinu, ale typický šálek uvařené kávy obsahuje asi 16krát více než kofein jedné fazole . To znamená, že byste museli jíst kolem 66 fazolí, abyste se dokonce přiblížili tomu, co lékaři doporučují jako horní hranici denní spotřeby kofeinu. 66 fazolí nemusí vypadat jako hodně, ale je velmi nepravděpodobné, že by vás vaše šťastné občerstvení dostalo kdekoli blízko tohoto čísla.To znamená, že konzumace kávových zrn by měla být zvažována společně s vaší další konzumací kofeinu, pokud máte obavy, že byste nepřekračovali denní množství. Nezapomeňte sledovat spotřebu kofeinu a činit odpovědná rozhodnutí o zdraví.Acid RefluxKromě kofeinu je při konzumaci kávových zrn třeba zvážit i další důležitý faktor. Mnoho lidí trpí poruchou refluxu kyseliny (známé také jako gastrointestinální refluxní choroba nebo GERD). Jedná se o zdravotní stav, kdy kyseliny v žaludku mohou vytékat zpět do jícnu a způsobit pálení.Téměř stejným způsobem, jak tento problém může zhoršit typický šálek kávy, může také jíst kávová zrna.Ale kromě těchto dvou problémů mějte na paměti, že ve skutečnosti je jen velmi málo starostí, pokud jde o konzumaci kávových zrn.Fazole pokryté čokoládouNyní stojí za zmínku náš absolutně oblíbený způsob konzumace kávových zrn. Tyto fazole jsou stejně uspokojivé, když jsou zakryty čokoládou.Čokoládový povlak nejenže poskytuje příjemnou skořápku, kterou se kousne, ale čokoláda také přidává trochu cukru, aby tlumila hořkost fazole. Je opravdu divoké, jak uspokojující mohou být tyto fazole - a dělají skvělý dárek nebo punčochu.Trader Joe's tyto fazole dlouho prodával (v několika různých odrůdách) a jeho značka je určitě nejběžnější. Pokud jste blízko obchodu Trader Joe's, určitě vám dlužíte vyzvednutí balíčku. Pokud nejste poblíž obchodníka Joe's, najdete tyto fazole také online .Zde si můžete prohlédnout naše nejlepší fazole z roku 2019 s čokoládou .Můžete jíst kávu důvodů?Možná vás zajímá, jak jíst mletou kávu. Stejně jako ostatní výše uvedené formy kávových zrn, ano, můžete jíst kávové sedliny ... ale ve skutečnosti není mnoho důvodů.Na rozdíl od zelených fazolí, pražených fazolí nebo kávových třešní, bude kávová sedlina jednoduše zvládnuta a bude obtížné ji spolknout. Pokud máte opravdu v úmyslu dusit některá kávová zrna (možná jen z naprosté zvědavosti), nebojte se - nepředstavují žádná vážná zdravotní rizika, pokud jsou konzumována s mírou.Zvažte použití jakýchkoli dalších důvodů jako doplňku k vaší péči o pleť nebo jako skvělé hnojivo pro vaši zahradu.Doufáme, že to zodpovědělo všechny vaše otázky týkající se konzumace kávových zrn. Užijte si své občerstvení.

    18. october 2019 - Napsal: Admin