Káva - zdraví a farmakologie
Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud ..
Pouze hodnota oleje převyšuje hodnotu kávy jako mezinárodní komodity. Odhaduje se, že po celém světě 25 milionů lidí pěstuje kávu nebo jinak pracuje na jejím zpracování, přepravě nebo prodeji. Bohužel, mnoho světových kávových plantáží začalo před staletími, dlouho před rozvojem globálního povědomí o lidských právech, a většina lidí zapojených do pěstování plodin dnes žije v chudobě. Cílem hnutí Fair Trade Coffee je změnit tento nešťastný scénář.
Koncept spravedlivého obchodu byl zahájen koncem padesátých let 20. století vývojem tzv. „Alternativních obchodních organizací“ ve Spojených státech a Evropě, jejichž cílem bylo nakupovat potravinářské plodiny přímo od místních družstev drobných zemědělců ve třetích zemích. Vystřihováním prostředníků mohli ATO platit spravedlivější ceny těm lidem, kteří skutečně pěstovali plodiny, což jim umožnilo užívat si více živých mezd. Kávy pěstované a nakupované tímto způsobem byly nejprve certifikovány jako „Fair Trade“ v Holandsku na konci 80. let a používání takových certifikačních programů se od té doby rozšířilo do 17 různých zemí dovážejících kávu, včetně Spojených států na konci 90. let. Káva Fair Trade se nyní dováží ze zemí Latinské Ameriky, Karibiku, Afriky a Asie a prodává se pod více než 100 značkami včetně Starbucks,
Výhody kávy Fair Trade přesahují rámec samotného poskytování životních mezd. Zapojená družstva se také věnují zlepšování zdravotní péče a vzdělávání svých obyvatel. Pěstitelé spravedlivého obchodu se rovněž zavazují nepoužívat dětskou práci nebo nucenou práci. Mají také tendenci praktikovat zemědělské metody, které chrání životní prostředí, zachovávají lesy, méně využívají chemická hnojiva a pesticidy a praktikují zemědělské metody smíšené plodiny, které pomáhají chránit a doplňovat ornou půdu. Zvýšené příjmy zemědělských účastníků spravedlivého obchodu také vedou k větší ekonomické nezávislosti jejich národů.
Když si koupíte kávu Fair Trade, mějte na paměti, že štítek „Fair Trade Certified“ nebo „Fair Trade Federation“ se vztahuje pouze na produkty, na kterých je skutečně uvedena. Přítomnost těchto štítků neznamená, že všechny kávy prodávané touto značkou jsou nezbytně výrobky spravedlivého obchodu, ačkoli stále více společností se každý den věnuje spravedlivému obchodu a všem výhodám, které přináší.
Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud ..
Příprava perfektního šálku kávy je ideální na dosah kohokoliv. Stačí dodržovat několik jednoduchých ..
Příprava zelené kávy Kávové bobule a jejich semena procházejí několika procesy, než se stanou známou ..
Jsem tu, abych vám řekl, že cupping není zdaleka tak zastrašující, jak jsem si myslel, že to bylo tehdy! Se ..
Stejně jako znalci kvalitního vína procházejí propracovaným rituálem, aby ochutnali a posoudili první sklenici z ..
Kultura pití kávy je v Evropě odlišná od americké. Evropané dávají přednost hotové směsi jako kávě určité provenience (např. italské espresso), kde kvalita je trvalá, a to z důvodu stále stejné receptury míchání. Američané však přicházejí více na chuť sortimentně ..
Překapávaná káva, neboli metoda pour-over, je založena na principu postupného protékání vody přes středně namletou čerstvou kávu a papírový (nebo kovový či bavlněný) filtr. U této metody je důležité především chápat, jak různé typy filtrů a překapávačů ovlivňují ..
Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..
Káva je oblíbená a nutností pro většinu z nás. Není divu, že kávomilci často experimentují s tím, jak kávu pít. Už to není jen espresso nebo překapávaná. Jedním z trendů, který se šíří po celé zemi, je přidávání CBD oleje do kávy . U vášnivých pijáků kávy nebo ..
Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..
Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu okolokavy.cz vložte níže vaši emailovou adresu.
Co si o tom myslíte?