Káva - zdraví a farmakologie
Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud ..
"Mysl je vzbudena a nápady vylévají jako prapory Grande Armée." To je způsob, jakým francouzský spisovatel Honoré de Balzac z 19. století popsal vliv kávy na jeho představivost, což je zážitek podobný účinku otevírání očí na tolik milovníků kávy.
Za povzbuzující schopnosti kávy připisujte C8H10N4O2, alkaloidní chemickou sloučeninu nazývanou také „1, 3, 7-trimethylxanthin“, běžněji známou jako kofein. Také inspirujte vývojem bezkofeinové kávy tyto vzrušující síly.
Kofein, který se přirozeně nachází nejen v kávě, ale také v čajových a čokoládových výrobcích, se přidává do mnoha nealkoholických nápojů a také do aspirinu. Koncentrace kofeinu je však nejvyšší u kávy. Pět uncí šálku pravidelné kávy vařené v kapkách obsahuje v průměru 115 mg kofeinu, zatímco stejné množství perkolizované kávy je v průměru 80 mg a instantní kávy asi 65 mg. Naproti tomu šálek čaje stejné velikosti má mezi 20 a 50 mg v závislosti na době vaření a šálek horké čokolády asi 5 mg. Dvoudenní snímek espressa, který je koncentrovanější než běžná káva, obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.
Bez ohledu na zdroj a koncentraci kofeinu trvá asi 45 minut, než se vstřebá do krevního řečiště. Vědci zjistili, že zvyšuje aktivitu mozkových buněk a současně omezuje krevní cévy v mozku. V reakci na tuto zvýšenou aktivitu hypofýza uvolňuje adrenalin, zvyšuje tepovou frekvenci a způsobuje, že játra posílají cukr do krevního řečiště. Tak kofein způsobuje zvýšený pocit vědomí, jeden z hlavních potěšení, které nabízí pití kávy.
Někteří pijáci kávy si samozřejmě chtějí užít potěšení z chutí a vůní kávy bez výsledné bdělosti, zejména když si večer vezmou kávu.
To byla inspirace pro kávu bez kofeinu, dosaženou procesem propagovaným v Německu již v roce 1820 a poprvé spuštěným v komerčním měřítku v této zemi v roce 1906. Klasická technika bezkofeinu, která se v současnosti stále hojně používá, začíná napařováním zelených kávových zrn, baculatá je a dělá je více porézní. Fazole se pak smísí s rozpouštědly methylenchloridem nebo ethylacetátem, které odstraní většinu kofeinu, aniž by ovlivnily éterické oleje, které jsou zdrojem chuti kávy. Následné napařování odstraní poslední stopy chemikálie.
Další metodou bez kofeinu kávy, kterou upřednostňují milovníci kávy, kteří nemají rádi myšlenku, že by jejich káva byla vystavena chemickým rozpouštědlům, je švýcarská vodní dekafeinace, která byla poprvé vyvinuta ve Švýcarsku ve 30. letech 20. století. Jednoduše řečeno, zelené kávové boby jsou namočeny ve velmi horké vodě, ve které je jejich kofein rozpuštěn. Výsledný extrakt se filtruje přes aktivní uhlí, aby se odstranil kofein, a kapalina, která obsahuje některé aromatické sloučeniny, se pak znovu praží kávovými zrny, než se praží.
Ať už se použije jakýkoli postup, výsledná káva je v průměru 97 procent bez kofeinu, s vařeným 5-uncovým šálkem obsahujícím v průměru pouze 3 mg kofeinu - a více než dost dobré kávy, která vzbudí smysly, aniž by se piják kávy probudil!
Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud ..
Příprava zelené kávy Kávové bobule a jejich semena procházejí několika procesy, než se stanou známou ..
Předpokládá se, že etiopští předci dnešních lidí Oromo byli prvními, kteří rozpoznali povzbuzující ..
Jaká jsou nejlepší kávová zrna ke koupi? To je zcela subjektivní záležitost, určovaná stejně osobním vkusem, ..
Během více než tisícileté historie kávy si různé země a společnosti po celém světě vyvinuly širokou ..
Výhodou kávy je to, že se jedná o nápoj č.1 téměř každého domova v České Republice a je to nápoj č. 2 na celém světě.S takovou známostí není neobvyklé, že se bude provádět velké množství studií týkajících se zdravotních výhod a nevýhod tohoto nápoje.Pojďme se ..
Káva bez kofeinu se mezi několika milovníky získala své místo. Káva bez kofeinu a nejen velice dobrá, ale dokonce je i v mnoha ohledech zdravá. Doporučuje se zejména na noc, protože jak z názvu plyne, tak neobsahuje kofein a tak by váš spánek měl být klidný a okamžitý. V ..
Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..
Chuť kávy, to je dotek exotických dálek, jejichž vzdálenost si vzhledem k tomu, jak je u nás káva oblíbená a rozšířená, už ani neuvědomujeme. Na „kafíčko“ si rádi zajdou jak staří, tak mladí. Káva prostě „jede“. Trendy v podávání kávy – ať už teplé nebo ..
Než se vůbec začneme bavit na téma etiopská káva, je důležité si uvědomit, že se jedná o téma tak obsáhlé, jakobychom chtěli zobecnit například vodní živočichy. Rozmanitost typů a druhů je tak veliká, že v článku stihneme zmínit pouze obecně platné a známé ..
Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu okolokavy.cz vložte níže vaši emailovou adresu.
Co si o tom myslíte?