Zpracování kávy
Příprava zelené kávy Kávové bobule a jejich semena procházejí několika procesy, než se stanou známou praženou kávou. Bobule byly tradičně selektivně vybírány ručně; metoda náročná na práci, zahrnuje výběr pouze bobulí na ..
Etymologie
První zmínka o „kávě“ v anglickém jazyce, ve formě chaoua , pochází z roku 1598. V angličtině a dalších evropských jazycích pochází káva z osmanské turecké kahve přes italskou kavárnu . Turecké slovo na druhé straně bylo vypůjčeno od arabštiny: قهوة, qahwah . Arabští lexikografové tvrdí, že qahwah původně odkazoval na určitý druh vína a dal svou etymologii zase slovesu qahiya, což znamená „nemít chuť k jídlu“, protože se zdálo, že tento nápoj otupil hlad. Existuje několik alternativních etymologií, které se domnívají, že arabská forma může zakrýt výpůjční slovo z etiopského nebo afrického zdroje, což naznačuje, že Kaffa, vysočina v jihozápadní Etiopii jako jedna, protože rostlina je v této oblasti domorodá. Termín používaný v této oblasti pro bobule a rostliny je však bunn , rodné jméno v Shoa je būn.
Několik druhů keřů rodu Coffea produkuje bobule, z nichž se káva extrahuje. Dva hlavní komerčně pěstované druhy jsou Coffea canephora (převážně forma známá jako „robusta“) a C. arabica . C. arabica , původní a nejuznávanější druh, je původem z jihozápadní vysočiny Etiopie a náhorní plošiny Boma v jihovýchodním Súdánu a možná z hor Mount Marsabit v severní Keni. C. canephora je původem ze západní a střední subsaharské Afriky, od Guineje po Ugandu a jižní Súdán. Méně oblíbenými druhy jsou C. liberica , excelsa , stenophylla , mauritianaa racemosa .
Všechny kávovníky jsou zařazeny do velké čeledi Rubiaceae. Jsou to vždyzelené keře nebo malé stromy, které mohou v případě neoříznutí vzrůstat až o 5 metrů. Listy jsou tmavě zelené a lesklé, obvykle 10–15 cm (4–6 palce) dlouhé a 6 cm (2,4 palce) široké. Květy jsou axilární a současně se rozkvétají shluky vonných bílých květů a za nimi následují oválné bobule asi 1,5 cm. Když jsou nezralé, dozrávají nažloutlé, pak karmínově zelené, a poté zaschnou. Každé bobule obvykle obsahuje dvě semena, ale 5–10% bobulí má pouze jedno; tito jsou voláni arašídy. Bobule dozrávají za sedm až devět měsíců.
Coffea arabica je převážně samoopylovatelná a výsledkem je, že sazenice jsou obecně jednotné a liší se od svých rodičů jen málo. Naopak Coffea canephora , C. excelsa a C. liberica jsou nekompatibilní a vyžadují překračování. To znamená, že užitečné formy a hybridy musí být rozmnožovány vegetativně. Řízky, roubování a pučení jsou obvyklé metody vegetativního množení. Na druhé straně existuje velký prostor pro experimentování při hledání potenciálních nových kmenů.
Příprava zelené kávy Kávové bobule a jejich semena procházejí několika procesy, než se stanou známou praženou kávou. Bobule byly tradičně selektivně vybírány ručně; metoda náročná na práci, zahrnuje výběr pouze bobulí na ..
Předpokládá se, že etiopští předci dnešních lidí Oromo byli prvními, kteří rozpoznali povzbuzující účinek rostliny kávových zrn. Nebyl však nalezen žádný přímý důkaz, který by naznačoval, kde v Africe rostla káva nebo ..
Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud jde o to, zda má káva nějaké specifické přínosy pro zdraví, a výsledky jsou podobně rozporné, pokud jde o potenciálně ..
Během více než tisícileté historie kávy si různé země a společnosti po celém světě vyvinuly širokou škálu rozmanitých zvyklostí při pití kávy. Vzorkování kávy, jak si různé kultury užívají, může představovat ..
Jaká jsou nejlepší kávová zrna ke koupi? To je zcela subjektivní záležitost, určovaná stejně osobním vkusem, jako neuvěřitelně širokou nabídkou kávových zrn na prodej. Nejprve přemýšlejte o tom, jaký druh kávy se vám líbí. ..
Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu okolokavy.cz vložte níže vaši emailovou adresu.
Co si o tom myslíte?