Ať už říkáte „Expresso“ nebo „Espresso“, stále je to skvělá ..
Pokud je některé slovo ve světě kávy chybně napsáno nebo nesprávně vysloveno častěji než ostatní, musí to ..
Hustá, černá, bohatá a voňavá káva espresso se zdá být ponořená v historii samotné kávy. Možná si budete myslet, že kávový nápoj je nesmazatelně spojen s kavárnami, které začaly poprvé vyrůstat v Itálii, v domě espressa, téměř před čtyřmi staletími.
Historie kávy espressa překvapivě pochází z pouhých dvou století a nápoj a metoda vaření espressa pocházejí z Francie, nikoli z Itálie. V roce 1822 francouzský vynálezce Louis Bernard Rabaut nejprve vyvinul způsob rychlého vaření kávy průchodem tlakové páry a vody přes filtr těsně zabalený do jemně mletých kávových zrn. Jeho průkopnický výzkum vedl k prvnímu velkému espresso stroji, který vyvinul v roce 1843 Edward Loysel de Santais a který ohromil davy na výstavě v Paříži v roce 1855 tím, že uvařil 2 000 šálků kávy za jednu hodinu.
Uplynulo však další půlstoletí, než italští vynálezci upravili Rabautovu a Santaisovu práci. Vyvinuli první stroje na přípravu espressa, které se podobají těm, které se dnes používají, ve kterých horká voda v páře prochází malým filtrem, který drží jednu porci jemně mleté kávy a vaří jednotlivý šálek.
V průběhu celého 20. století se základní pojetí nadále zdokonalovalo: účinnější nádrže na vodu a způsoby ohřevu; pružinově aktivované a hydraulické písty pro řízení průchodu vody kávou; a dokonce i elektronicky ovládané tlačítkové espresso stroje. Nejnovější fází v historii espressa a vývojem espressa je systém kávových kapslí, ve kterém předbalené, dokonale zabalené jednotlivé porce mleté kávy espresso eliminují potřebu výměny mleté kávy a filtrů.
Ať už jsou upřesnění jakákoli, konečný produkt zůstává stejný: expresně připravený malý šálek intenzivní kávové esence: káva espresso. A po téměř dvě stě let milovníci kávy z celého světa si to užili téměř stejným způsobem: jako černé espresso nebo v kombinaci s mlékem zahřátým a napěněným párou z espressa na výrobu tak výrazných kávových nápojů jako espresso macchiato, cappuccino a caffè latte.
Pokud je některé slovo ve světě kávy chybně napsáno nebo nesprávně vysloveno častěji než ostatní, musí to ..
Tradiční Cappuccino Espressa, cappuccino a latte jsou tradiční italské kávové nápoje s různou kombinací ..
Není to tak dávno, milovníci espressa, kteří chtějí koupit espresso kávovar pro domácí použití, se museli ..
Mletí pražených kávových zrn je prvním krokem k uvolnění jejich chuti pro proces vaření, rozříznutí nebo ..
Možná jste právě dostali zajímavý pytel zrn a stěží se můžete dočkat, až to zkusíte trochu, nebo možná ..
Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..
Mezi český nešvar patří vše přejmenovávat a vymýšlet různý patvary originálních názvů. Výjimkou nejsou ani kávové nápoje. Pojďte se s Magazínem 2K podívat na 8 druhů kávových nápojů. Jistě jste již slyšely nebo dokonce použily termíny jako je piccolo nebo presso s ..
Chuť kávy, to je dotek exotických dálek, jejichž vzdálenost si vzhledem k tomu, jak je u nás káva oblíbená a rozšířená, už ani neuvědomujeme. Na „kafíčko“ si rádi zajdou jak staří, tak mladí. Káva prostě „jede“. Trendy v podávání kávy – ať už teplé nebo ..
Rozšiřování kávy Pití kávy a rozšiřování pěstování kávovníků bylo známé v Jemenu už v polovině 15. století. Vláda k jejímu pěstování dala ráda souhlas, protože zjistila, že osvěžující vlastnosti kávy jsou vhodnější než účinky keře kata, jejíž listy lidé ..
Výhodou kávy je to, že se jedná o nápoj č.1 téměř každého domova v České Republice a je to nápoj č. 2 na celém světě.S takovou známostí není neobvyklé, že se bude provádět velké množství studií týkajících se zdravotních výhod a nevýhod tohoto nápoje.Pojďme se ..
Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu okolokavy.cz vložte níže vaši emailovou adresu.
Co si o tom myslíte?