Káva - zdraví a farmakologie
Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud ..
Káva se obvykle šíří semeny. Tradiční způsob pěstování kávy spočívá v tom, že na začátek období dešťů se do každé jamky vloží 20 semen; polovina je přirozeně eliminována. Účinnější metoda pěstování kávy, která se používá v Brazílii, je pěstování sazenic ve školkách, které se potom pěstují venku po šesti až dvanácti měsících. Káva se během prvních několika let pěstování často potírá s potravinovými plodinami, jako je kukuřice, fazole nebo rýže. Z těchto dvou hlavních pěstovaných druhů je káva arabica (z C. arabica ) obecně více považována za kávu robusta (z C. canephora ); robusta bývá hořká a má méně chuti, ale lepší tělo než arabica. Z těchto důvodů je asi tři čtvrtiny kávy pěstované po celém světě C. arabica. Kmeny Robusta také obsahují asi o 40–50% více kofeinu než arabica. Z tohoto důvodu se v mnoha komerčních kávových směsích používá jako levná náhrada arabiky. V některých směsích espressa se používají kvalitní fazole robusta, které poskytují plnou chuť, lepší pěnovou hlavu (známou jako crema ) a snižují náklady na přísady.
Nicméně, kávovník statný je méně náchylné k onemocnění než C. arabica a lze pěstovat v nižších nadmořských výškách a teplejší podnebí, kde C. arabicanebude prospívat. Robusta kmen byl poprvé odebrán v roce 1890 od Lomani, přítoku řeky Konga, a byl dopraven ze Zairu do Bruselu do Javy kolem roku 1900. Z Javy vedlo další šlechtění k založení plantáží robusta v mnoha zemích. Zejména rozšíření devastující rezy kávových listů ( Hemileia vastatrix ), vůči nimž je C. arabica zranitelná, urychlilo přijetí rezistentního robusta. Koroze kávových listů se vyskytuje prakticky ve všech zemích, které produkují kávu.
Na celém světě bylo jako škůdce kávových plodin zaznamenáno více než 900 druhů hmyzu. Z toho více než třetina jsou brouci a více než čtvrtina jsou chyby. Na úrodu útočí také asi 20 druhů hlístic, 9 druhů roztočů, několik hlemýžďů a slimáků. Ptáci a hlodavci někdy jedí kávové bobule, ale jejich dopad je ve srovnání s bezobratlými menší. Obecně arabikaje citlivějším druhem bezobratlých. Každá část kávovaru je napadena různými zvířaty. Nematodes útočí na kořeny, a vroubkované brouky se vracejí do stonků a dřevin, na listy napadá více než 100 druhů larev (housenek) motýlů a můr. Masové postřikování insekticidy se často ukázalo jako ničivé, protože predátoři škůdců jsou citlivější než samotní škůdci. Místo toho se vyvinula integrovaná ochrana proti škůdcům s využitím technik, jako je cílené ošetření ohnisek škůdců a řízení plodinového prostředí mimo podmínky upřednostňující škůdce. Větve zamořené měřítkem jsou často řezány a ponechány na zemi, což podporuje parazity v měřítku, aby nejen napadly měřítko na padlých větvích, ale také v rostlině.
Vědecké studie zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a řadou zdravotních stavů. Zjištění byla v rozporu, pokud ..
Příprava perfektního šálku kávy je ideální na dosah kohokoliv. Stačí dodržovat několik jednoduchých ..
Příprava zelené kávy Kávové bobule a jejich semena procházejí několika procesy, než se stanou známou ..
Předpokládá se, že etiopští předci dnešních lidí Oromo byli prvními, kteří rozpoznali povzbuzující ..
Jsem tu, abych vám řekl, že cupping není zdaleka tak zastrašující, jak jsem si myslel, že to bylo tehdy! Se ..
Kultura pití kávy je v Evropě odlišná od americké. Evropané dávají přednost hotové směsi jako kávě určité provenience (např. italské espresso), kde kvalita je trvalá, a to z důvodu stále stejné receptury míchání. Američané však přicházejí více na chuť sortimentně ..
Překapávaná káva, neboli metoda pour-over, je založena na principu postupného protékání vody přes středně namletou čerstvou kávu a papírový (nebo kovový či bavlněný) filtr. U této metody je důležité především chápat, jak různé typy filtrů a překapávačů ovlivňují ..
Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..
Káva je oblíbená a nutností pro většinu z nás. Není divu, že kávomilci často experimentují s tím, jak kávu pít. Už to není jen espresso nebo překapávaná. Jedním z trendů, který se šíří po celé zemi, je přidávání CBD oleje do kávy . U vášnivých pijáků kávy nebo ..
Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..
Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu okolokavy.cz vložte níže vaši emailovou adresu.
Co si o tom myslíte?